Boken om NK får Cliopriset
Det var inte alla doktorandkolleger som tyckte att det var något vidare forskningsämne som Orsi Husz hade valt. Vår vardagliga konsumtionskultur, nej, hur central den än är i våra liv var ämnet för perifert för en historiker, menade de. Juryn för Cliopriset hade en annan åsikt. I dagarna mottar Orsi Husz årets utmärkelse för avhandlingen Drömmars värde.
Boken fick en hel del uppmärksamhet i samband med disputationen i slutet av förra hösten. Även om det inte fanns någon särskild uträkning med tidpunkten var utgivningen väl tajmad. När är intresset för ett varuhus större än i julhandeln?
Det är nämligen varuhuset NK under 1900-talets fyra första decennier som står i centrum för ena delen av Drömmars värde. Den andra delen handlar om de stora lotterierna.
– Jag antar, säger Orsi Husz, att mitt intresse för varuhus och konsumtionskultur kan ha att göra med att jag växte upp i det kommunistiska Östeuropa, där det mesta var så grått.
– När jag var fjorton var jag i Paris, och varuhusen där gjorde ett enormt intryck på mig även om jag inte hade råd att handla. Och så brukade mormor ofta berätta om hur det var i Budapest före kriget, ja, det där har nog betytt en del för mitt val av avhandlingsämne.