ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krogguide för vegetarianer

Intresset för vegetarisk mat ökar. Att fimpa biffen är inne oavsett om du är vegan, vegetarian eller bara sugen på variation. Men hur ser vegoutbudet ut på Stockholms krogar? Christoffer Röstlund Jonsson, nitisk köttvägrare sedan 20 år, har ätit sig genom huvudstadens gröna rätter.

Christoffer Röstlund
Publicerad
Babas burgers & bites. Foto: SEBASTIAN DAVIDSSON

– Vi testade en helvegetarisk avsmakningsmeny för ett par år sedan. Det gick inte alls. Gubbarna blev som galna och krävde kött.

Orden kommer från en representant för en av Stockholms finkrogar. Utan att veta det sammanfattar personen problemet med att guida till de bästa matställena för de som vägrar äta kött, fisk och skaldjur. Även om det vegetariska läget utvecklats enormt i huvudstaden de senaste tio åren, för att inte prata om de senaste 20 åren då det var stenåldersstämning, är det ännu inte så bra som det skulle kunna vara.

För på gröna fronten massvis med nytt – men för de finare krögarna råder stiltje. Och nej; risotto, slät soppa eller en pasta rosso som enda stående djurfria inslag på en köttig meny, är inte godtagbart för en metropol som 2013 kallar sig Skandinaviens huvudstad. Därför saknar den här artikeln nästan helt etablissemang i den högre prisklassen. Bara Farang och F12 kvalar in med sina excellenta helvegetariska avsmakningsmenyer. Alla ni andra – skärpning!

SvD:s guide är inte en komplett lista på Stockholms samtliga restauranger som erbjuder ett rikligt utbud av vegetariska rätter på sina menyer. Men den guidar till ställen där du som vegetarian inte kommer att bli besviken. Här finns inga ynka salladsblad med några fjuttiga brödkrutonger som krystats fram av en besvärad kock. Dessutom är de alla – bortsett från ett par stycken helvegetariska – blandrestauranger där du även kan ta med dig ett köttfixerat sällskap utan att behöva stå ut med sura miner och tjat om kaninmat. All blir nöjda. Vem vet – nästa gång kanske de vågar pröva den där sojasteken?

- - -

SNABBMAT

Babas burgers & bites (burgare). Hamburgertrenden regerar ute i Rågsved. Hos Babas, ett hål i väggen av klassiskt gammalt snitt, är det latinoremixen av USA:s favoritmål som enligt hajpen får köttsvullare att vallfärda. Men den gröna upplagan – såväl vegansk som glutenfri – är också bland de bättre. Gjord på bondbönor och örter samt serverad i typisk plastkorg med strips, tillbehören plockar du ihop själv. Prisvärt och mättande! Bjursätrag. 106.
babas.nu

Louie Louie (kafé). Om deras slogan ”bon apétit scumbag” inte lockar, så borde utbudet av sallader och smörgåsar göra det. Finns veganskt. Bondeg. 13.
louielouiesthlm.wordpress.com

Midsommar (pizza). Förortspizza med många veganvarianter. Mycket fuskkött! Midsommarv. 11. 08-18 29 29.

O’Learys (burgare). Folklig sportbarskedja med mastig vegoversion.
olearys.se

O’ Mamma mia (pizza). För fans av starköl och veganpizza. Mycket fuskkött! Kungstensg. 60. 08-7288866.

Texas longhorn (burgare). Grabbig kedja, ta pepparvegon för ett stadigt mål när du varit ute och svirat kvällen innan.
texaslonghorn.se

- - -

ASIATISKT

Farang (asiatiskt). Nyöppnat och stort med mysig New York-känsla och en vegetarisk avsmakningsmeny som givet inslag. Den är dessutom helt vegansk så när som på den vita chokladen i efterrätten. Rätterna ser små ut när de bärs in en efter en, men ingen behöver gå härifrån hungrig. Eller missnöjd. Papayasallad, grillad thaiaubergine, grön curry med sockerärtor – allt smakar otroligt bra. Enda plumpen i protokollet är att salt och peppar-tofun behöver bli, tja, pepprigare. Tuleg. 7.
farang.se

Lao Wai (asiatiskt). Inget snack om saken: Det här är Sveriges absolut bästa vegetariska restaurang. Och helvegansk till på köpet. Rätterna är många, smakrika och varierade, trots att de flesta är baserade på sojaprotein. Havets frukter – sojascampi, wakamealger, ostronskivling, pak soi och tofu i sås gjord på ingefära och salladslök – är oslagbar. Den köttdyrkare som påstår att Lao Wai inte duger, ljuger. Luntmakarg. 74.
laowai.se

Ho’s (asiatiskt). Allmänt sett som 08-rikets bästa kines. Och enda stället i landet där något så simpelt som wokade grönsaksnudlar smakar så här gudomligt, om än att 140 kronor för just den rätten är väl styvt. I övrigt är tofu i svart bönsås en klassiker, medan nytillskottet fusklamm med kummin ser trist ut men smakar som ett partaj. Hornsg. 151.
restauranghos.se

Chong qing (asiatiskt). En äkta sichuan med härligt kryddig tofu. Stort och bra utbud i sunkig lokal. Liljeholmsv. 8.
chongqing.se

Chutney (asiatiskt/mellanöstern-inspirerat). Ett av stadens äldsta oaser för vegetarianer med både kantinlunch och á la carte. Påbackning ingår. Katarina bang. 19.
chutney.se

Steam (asiatiskt). Stans bästa lunchdumplings. Ta soppa till, inte sallad. Vegan. Två restauranger.
steam.nu

Blue Light Yokohama (asiatiskt). Vida omtalad för sin tofu. Åsög. 170.
bluelightyokohama.com

- - -

ETNO

Indian dining (indiskt). Ett etnokök som ofta är köttvägrarens säkraste kort. Här har du en genuin indier som erbjuder det där lilla extra. Lite mer än en vanlig palak paneer, helt enkelt. Folkungag. 128. 08-6426205.

La Neta (mexikanskt). Har du svårt för vitt börd och ost? Sky La Neta som pesten. För alla andra är det här en snabbmatsfest där du blir bortom proppmätt för en hundring. Sex olika vegetariska quesadillas finns och snåla inte med den extrema starksåsen. Veganer göre sig dock icke besvär. Barnhusg. 2.
laneta.se

Tabbouli (libanesiskt).Tillräckligt med vego på den här mezemenyn för att du ska kunna smörja kråset rejält. Allt med aubergine är givet och detsamma gäller kronärtskockan, här ljuvligt beskt marinerad i citron och vitlök. Glöm inte hoummos. Tre restauranger.
tabbouli.eu

- - -

ÖVRIGT

Bröderna Olssons (amerikanskt). Populärt söderhak för de som gillar mustig rockmusik och feta portioner. Rustik miljö enligt vissa, sjaskig enligt andra. Det är chilin eller hallouminudlarna som gäller, medan vegoburgaren är ojämn. Och ja, det är vitlök i allt. Folkungag. 84. garlicandshots.com

Gro (nynordiskt). En ”urban restaurang” med två lyxkockar som serverar budgetlunch för en hundralapp. Det är fokus på grönsaker och råvaror så säsongen styr menyn. Inte för gourmanden som vill hamna i matkoma, utan för den gourmet som njuter av att ta en småskaligt producerad must till maten. Risk för lång kö. Ej kvällsöppet. Sankt Eriksg. 67. grorestaurang.se

Légumes (medelhavsbuffé). Ett helgrönt matkafé som motsvarar schablonen av vad en vegetarian äter: röror, sallader, bönor, sojakött. Men vad gör en kliché när det är så här gott? Ät tills du storknar för en blygsam summa. Rättigheter finns, precis som en attraktiv uteservering. Hornsg. 80. 08-6693535

F12 (Fine dining). Här har den vegetariska avsmakningsmenyn en permanent plats i den högre prisklassen. Rödbodtorget 2. f12.se

Voltaire (fokus på raw food). För den hälsosamma. Flera veganalternativ finns. Pub, Hötorget. bistrovoltaire.se