ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bröder samlade ihop till eget konstmuseum

Vid första anblicken tror man inte sina ögon. Innanför entrén till ett nybyggt gulmålat litet hus, inte långt från Gullholmens brygga, hänger en imponerande konstsamling. I midsommarhelgen öppnas officiellt Gullholmens konstmuseum - ett verk skapat av två bröder och en dröm som till sist gick i uppfyllelse.

Margareta Artsman
Publicerad
Annons

– Här är resultatet av 60 års samlande, säger den äldste, Sune Johansson, 40 år av mig och 20 av lillebror Ingemar. Tycker du att de hänger tätt? Det var nödvändigt. Hur skulle vi annars kunna få plats med allt - och vi har ännu mera hemma. Det blir omhängningar så småningom.
Sune Johansson - född på Hermanö, som är förenad med Gullholmen med en liten bro - är till vardags adjunkt i engelska, tyska och svenska vid Stenungsunds gymnasium. Ingemar, 20 år yngre, kör färjan till Malö, är snickare och skicklig träsnidare. Det är han som låtit bygga museet och skapat inredningen. På tomten som de arrenderar stod en fallfärdig lada från tiden när det fanns kor som betade bland badgästerna.

Sunes passion för konst väcktes redan i tonåren och sedan dess har han varit samlare med specialitet på konstnärer som tillhörde ”Gullholmen-kolonin” och mellersta Bohuslän. Också brodern drogs småningom med av passionen. Under åren har de utvecklat ett heltäckande kontaktnät inte bara i Sverige utan även utomlands och ingenting undgår dem.

Laddar…