C stretade emot juluppgörelsen

I Fokus-artikeln skildras händelseförloppet från valdagen fram till SD:s försök att fälla Stefan Löfven i en misstroendeförklaring förra månaden. Artikeln innehåller flera hittills okända uppgifter och bygger på intervjuer med nyckelpersoner i samtliga riksdagspartier.

Som tidigare har framkommit var det KD-ledaren Göran Hägglund och finansminister Magdalena Andersson som tog initiativ till samtal mellan blocken i mitten av december, efter att Sverigedemokraterna hade fällt budgeten och Stefan Löfven hade flaggat för nyval.

Enligt tidningen Fokus ska Centerledaren ha reagerat med bestörtning när gruppledaren Anders W Jonsson underrättade henne om det.

Att Moderaterna stod utan ledare och KD och FP hade knappa medel för att klara en valrörelse ska ha motiverat partierna att sätta sig vid förhandlingsbordet.

FP-ledaren Jan Björklund ska enligt artikeln ha reagerat kraftigt mot Annie Lööfs motvillighet att hitta en gemensam lösning och den 18 december kom Allianspartierna överens om att påbörja samtal med regeringspartierna.

Den tidigare FP-ledaren Lars Leijonborg agerade tidigt som medlare mellan de två blocken, vilket uppmärksammades av flera medier i julas.

I artikeln framkommer flera tidigare okända detaljer kring hur han närmade sig Socialdemokraterna. Ett avgörande samtal mellan Leijonborg och näringsminister Mikael Damberg (S) ska ha skett i prinsens Galleri i Stockholms stadshus mitt under pågående Nobelbankett.

I artikeln beskrivs också hur samtalen gick under de sex möten mellan blocken som ledde fram till uppgörelsen. För Alliansen var det prioriterat att hitta en formlösning, ett sätt att kunna styra Sverige med minoritetsregering. Socialdemokraterna ville även få med sakpolitiska uppgörelser.

Dagen före julafton hölls det sista mötet då både parter kunde skaka hand. Då hade Socialdemokraterna ställt upp på Alliansens krav om att den största partikonstellationen skulle ges möjlighet att regera och Alliansen hade ställt sig bakom Socialdemokraternas önskemål om blocköverskridande uppgörelser inom försvar, pensioner och energipolitik.

Den 27 december presenterade partiledarna för Allianspartierna, statsminister Stefan Löfven och MP:s två språkrör decemberöverenskommelsen vid en presskonferens på Rosenbad.

Publicerad
En viktig grund för kritiken mot decemberöverenskommelsen torde i betydande grad vara en ilska över att det blir en vänsterpolitik i en riksdag vars breda majoritet är icke socialistisk och borgerlig, skriver Staffan Danielsson.

En viktig grund för kritiken mot decemberöverenskommelsen torde i betydande grad vara en ilska över att det blir en vänsterpolitik i en riksdag vars breda majoritet är icke socialistisk och borgerlig, skriver Staffan Danielsson.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons