ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Vasellas ersättning väcker upprörda känslor

En halv miljard kronor under sex år för att göra ingenting. Det är en ganska saftig ersättning. Men det är vad Novartis ordförande Daniel Vasella får när han slutar på sin post om några veckor, en nyhet som förstärker protesttrenden i Schweiz mot skyhöga ersättningar till näringslivets toppar.

Publicerad

Den 59-årige Vasella får närmare 100 miljoner kronor i ersättning varje år under de närmaste sex åren om han respekterar klausulen som förbjuder honom att arbeta för en konkurrent. Frikostigheten väcker upprörda känslor i Schweiz, där många rasat mot att Vasella som landets mest välbetalda företagsledare får oproportionerligt höga ersättningar. Förra året tjänade han drygt 90 miljoner kronor. De senaste elva åren har han kammat hem 2,1 miljarder kronor från Novartis.

Den schweiziska justitieministern Simonetta Sommaruga säger att nyheten om Vasellas halva miljard lämnar henne ”mållös”. Andra politiker kallar den generösa ersättningen för ”grotesk”, och fördömer vad de anser vara hänsynslöshet inom näringslivets toppskikt. Protestvågen tros kunna tippa balansen till fördel för ett världsunikt förslag om tak på ersättningar till toppchefer som Schweiz folkomröstar om i början av mars.

Laddar…