ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så säkrar du ditt vinval på krogen

Hur ska man bete sig som vinkund på krogen? Mikael Mölstad vet besked. Här får du lära dig allt från hur du beställer rätt vin till vad du ska undvika.

Mikael Mölstad
Publicerad
Vinexperten tipsar om hur du beställer rätt vin på restaurangen. Foto: COLOURBOX

Är du skraj för att beställa vin på restaurang? Frågan är befogad då jag vet att många har en rädsla. Men var lugn – du kan få hjälp av denna krönika.

Är vi lika rädda som britter, är det dock illa ställt. I en brittisk rapport konstateras nämligen att 88 procent, alltså nästan nio av tio gäster, är närmast skräckslagna inför att beställa vin på krogen. Det framkommer också att bara var femte gäst vågar fråga personalen om hjälp.

LÄS MER:
Så förfalskas de dyra exportvinerna

Vad händer då? Ja, antingen beställer de väl en flaska på måfå – eller så går de över till öl. Rapporten kan dock avslöja att var fjärde gäst skjuter över problemet till en kompis vid bordet. Inte så hyggligt.

Grundproblemet är att många tror att man måste vara vinkännare för att beställa vin på krogen. Det är naturligtvis inte sant för då skulle restaurangen inte få många vinbeställningar. Egentligen handlar det bara om att du ska få ett vin som du gillar – eller om du vill vara mer vågad: ett som restaurangen tycker är gott till din mat.

Att beställa en flaska kan vara knepigare än bara beställa glasvis – om du inte har koll på vad du vill ha. Fördelen med flaska är att det blir billigare per glas om ni är flera. Nackdelen är att du kan stå där med en flaska vin som du inte tycker om. Mitt tips är att du redan nu bestämmer dig för vad du gillar – till exempel lätta och fruktiga viner eller kraftiga och mer tanninrika. Det om något ska servisen kunna hjälpa dig med att plocka fram.

Det finns ett trick för att underlätta allt detta. Fråga personalen om vin på glas. Dagens restauranger ska kunna erbjuda minst tre–fyra vita och lika många röda på glas. Sedan ber du dem att få prova lite grann av de glasviner du är nyfiken på. Det handlar bara om att du ska smaka någon centiliter – det ska en bra restaurang bjuda på.

När du hittat en smutt vin du gillar så beställer du helt enkelt en hel flaska av denna. Skulle det mot förmodan vara ett boxvin så lär du få reda på det. Själv beställer jag nästan alltid vin på glas. Utbudet har blivit så mycket bättre och vindrickandet är sällan huvudskäl till restaurangbesöket.

Många undrar över det där smakprovet man får innan glaset fylls upp. Svaret är att du då ska kolla om vinet är defekt. Inget annat. Luktar det gammal möglig källare ska du få det utbytt – då behöver du inte ens smaka på det. Gillar du inte smaken av andra skäl så får du stå ditt kast. Minns då att du kan fråga om små gratisprover innan du bestämmer dig.

Vet du vad du vill ha i flaskväg – eller om du går på restaurangens rekommendation – så ska du alltid få se flaskan oöppnad. Servitören ska även öppna flaskan i din åsyn så du vet att det är samma vin. Har flaskan en kork så kan det förekomma att du får den i handen. Man kan undra varför? Jag tror det finns en gammal föreställning att man ska dofta på den för att avgöra vinets kvalitet. Gör inte det – det ser bara tramsigt ut.

Det förekommer att krogen starkt rekommenderar ett vin – antingen det är på flaska eller glas. Det beror säkert på att de i all omsorg vill ge dig en upplevelse till din mat. De vet ju mer om hur rätten smakar än du.

Tyvärr förekommer det att deras propsande beror på mer omsorg om den egna ekonomin är din vinupplevelse. De vill helt enkelt bli av med flaskor som de köpt för mycket av. Det kan vara svårt att avslöja men det kan vara bra att veta att det förekommer.

För övrigt anser jag att vinpriserna på krogen ska ner rejält.

LÄS MER:
Hur länge håller en öppnad vinflaska?