Fransk kris på alla plan

Frankrike beskrivs nu som eurozonens tickande bomb. Mitt i en älskarinneskandal måste Francois Hollande försvara sin ekonomiska politik.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

Samtidigt som Francois Hollande i morgon, tisdag, står i fokus för ett viktigt linjetal om hur landets svaga ekonomi ska vändas, skakas presidenten av en älskarinneskandal vars rubriker har fått spridning över hela världen. Det är det brittiska magasinet Closer som via nätet – och dessutom i ett jättestort bildreportage i den tryckta tidningen – har smulat sönder en tidigare fransk praxis att respektera presidenternas privatliv. Följden är att även fransk press nu beskriver Francois Hollande som dubbelt pressad.

Till exempel berättar Le Figaro att landets försmådda förstadam – journalisten Valérie Trierweiler som bor i Elyséepalatset – i helgen lades in på sjukhus för nervöst sammanbrott, kopplat till Francois Hollandes påstådda eskapader med skådespelerskan Julie Gayet. Men samtidigt ligger fullt strålkastarljus på Francois Hollande när han i morgon måste möta 600 journalister under årets första viktiga presskonferens om åtgärder för att få landets företag på fötter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons