Krönika

Niklas Wiklund:”Lyssna inte på Göran Persson”

Niklas Wiklund

Den sista miljarden för att få ihop en statsbudget kan man alltid ta från försvaret.” Så ska Göran Persson (S) ha sagt när han var statsminister.

Nästa år ska riksdagen fatta ett nytt försvarsbeslut vilket innebär att inriktning och utformning av Sveriges försvar för de kommande fem åren ska fastställas. Regeringen har med andra ord en hel del att fundera på inför att propositionen ska läggas på riksdagens bord under våren, och det är ingen dans på rosor som väntar.

Publicerad
Annons

Omvärldsläget är det sämsta sedan kalla kriget samtidigt som det har saknats politisk klarsynthet för att få rätsida på problemen inom vårt eget försvar, något som grundar sig i en omfattande underfinansiering under lång tid. Att försvarsbeslutet 2015 kommer att bli det viktigaste på många år råder det inga tvivel om. Ryssland bidrar till omfattande huvudbry eftersom vår granne i öster återigen har visat sig vara en ytterst opålitlig sådan.

Få har tagit tecknen från Moskva på allvar och uppenbart var inte ens kriget i Georgien 2008 en tillräcklig signal. Många politiker står nu yrvakna och funderar på vad som egentligen hände när Putin såg till att Krim blev en del av Ryssland, och när strategiska kärnvapenbärande bombflygplan numera flyger över Östersjön regelbundet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons