Recension

Frihet medför åtaganden

DIKTATUR. Det politiska och det privata ödet vävs samman i Sefi Attas lågmälda berättelse om en ung kvinnas väg till mognad i Nigeria. Atta lyfter fram det motsägelsefulla i mänskliga relationer, skriver Elise Karlsson.

Elise Karlsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Man skulle kunna säga att Sefi Attas roman ”Allt gott ska komma dig till del” är en krönika över en stad, Nigerias huvudstad Lagos. Det är där merparten av händelserna utspelar sig, med små avstickare till andra delar av Nigeria och till London. Från 1971 till slutet av 90-talet får vi följa stadens och landets utveckling, men inte minst får vi följa Enitan, som börjar som ung och lyckligt ovetande flicka och slutar som mogen och medveten kvinna. För även om Attas roman säger häpnadsväckande mycket om Lagos, Nigeria och efterkrigsvärlden i stort, är det mycket tydligt att det framför allt handlar om en människa och hennes unika erfarenheter.

Enitan växer upp i Lagos lagun i villa med sjötomt och tjänarstab, med en mamma som dragits in i en kristen sekt, och en pappa som är en av Nigerias mest framgångsrika advokater.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons