ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ehec-fallen ökar kraftigt

År efter år har myndigheterna känt till att ehec-smittade mjölkgårdar orsakar livshotande magsjuka hos barn, men utan att ingripa. Redan har 1155 barn under nio år drabbats, visar SvD:s granskning. Många har fått bestående njurskador. Flera har dött. Och antalet ökar: i augusti insjuknade ett litet barn om dagen.

Henrik Ennart
Publicerad
Annons

Hittills i år har fler ehec-fall rapporterats än under hela förra året, och bara en bråkdel hänger samman med försommarens tyska utbrott. Sammanlagt har nu i Sverige 1 155 barn under nio år drabbats av den svåra magsjukan som i bästa fall ger svåra magsmärtor och blodig diarre – men i värsta fall leder till död och invaliditet. Nu vill myndigheterna få in bättre rapporter om de njur- och nervskador den allt vanligare bakterien orsakar.

Under försommarens tyska utbrott av ehec-smitta insjuknade 53 svenskar. Men sedan detta klingat av har antalet smittade i tysthet fortsatt att öka i Sverige, i flera fall med samma allvarliga komplikationer, visar SvD:s kartläggning. Skillnaden är att smittan nu i många fall är inhemsk och den är högst i län med stor andel smittad nötboskap.

Laddar…