ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ännu en japansk delikatessvamp hittad i Sverige

En ny japansk delikatess har hittats i Sverige - hon-shimeji eller talltuvskivling. Svampen kan kosta 8000 kr kilot i Japan. Det är den andra högt värderade ”Japan-svamp” som visat sig finnas även här.

Marianne Nilsson
Publicerad
Utvuxna exemplar av svensk hon-shimeji, talltuvskivling. Foto: NICLAS BERGIUS
Svamplycka med japanska förtecken: Ett tjugotal fruktkroppar av hon-shimeji, talltuvskivling, i korgen, plockat den 28 augusti. Foto: MARIANNE NILSSON
Hon-shimeji (talltuvskivling). Den karaktäristiska uppsvällda foten är tydlig. Foto: MARIANNE NILSSON
Goliatmusseroner i toppskick. Foto: MARIANNE NILSSON
Mager lättgången tallhed, i detta fall nordväst om Örnsköldsvik, och där står den. En väl utväxt goliatmusseron. SvD.se:s Marianne Nilsson hade, liksom många andra svampkonsulenter från hela landet, turen att hitta goliatmusseroner. Foto: MARIANNE NILSSON

Nu har alltså ytterligare en japansk delikatessvamp hittats i Sverige, hon-shimeji-svampen eller ”äkta” shimeji. Shimeji är samlingsnamn för ett drygt 20-tal svampar i Japan. Talltuvskivling är det svenska namn som föreslagits.

Det första exemplaret av vad som misstänktes vara hon-shimeji hittades av en japansk mykolog som kommit till Norrland för att leta goliatmusseron. Det skedde redan för två år sedan. Sedan dess har studenten Henrik Sundberg vid Göteborgs universitet kunnat så fast att det är samma art som tidigare ansetts växa endast i Östasien.

”God och lite nötaktig”, tyckte en provsmakande svampkonsulent sista augustihelgen efter att ett svampsök givit strålande resultat i trakterna kring Trehörningsjö i Ångermanland. ”Jättemild. Som en blekare karljohan”, var ett annat omdöme. Svampen hade då smörstekts länge med salt och vitpeppar.

Henrik Sundberg smakade också svensk hon-shimeji för första gången, stekt i saltat smör utan kryddor.

– Det blev lite för mycket smörsmak. För att få fram svampens nötsmak behövs nog rätt försiktig tillagning, säger han.

Det finns såklart inte många svenska recept på hon-shimeji ännu, om ens något.

– I Japan kokas svampen försiktigt. Buljong, soja, vinäger och kombu, (platta av alg) är ingredienser till svampen i traditionella rätter, säger Henrik Sundberg.

Hon-shimeji anses vara ovanligt rik på umami, den så kallade femte smaken.

– I japan säger man att man äter goliatmusseron för doften och hon-shimeiji för smaken, säger Henrik Sundberg.

Sedan det första fyndet gjordes har hon-shimeji påträffats på magra tallmarker från Umeåtrakten och norrut till Gällivare samt i Dalarna, berättar Henrik Sundberg. Han redovisar fynden i sitt examensarbete vid institutionen för växt- och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Svampen liknar sina närmaste släktingar röktuvskivling och mörk tuvskivling och har tidigare klumpats ihop med dessa. Ingen hade heller tidigare kopplat ihop tuvskivlingen med den japanska delikatessen.

Talltuvskivlingen kan plockas från augusti fram tills frosten kommer. Fynd har också gjorts i bland annat Norge och Finland. Talltuvskivling kan därför finnas i hela taigabältet, från Skandinavien till Kina och Japan, enligt Henrik Sundberg.

Men som exportvara är den sämre. Den har inte samma hårdhet som goliatmusseron och förväntas inte klara de långa transporterna till Japan.

För tio år sedan upptäcktes att den svenska goliatmusseronen var identisk med den mest eftertraktade och dyraste matsvampen på den japanska marknaden. Därefter började också en begränsad export av färsk goliatmusseron från Norrland till Japan. Även i år har goliatmusseon flugits till Japan efter att försiktigt ha vridits upp ur tallhedar som garanterat aldrig drabbades av nedfall från Tjernobyl.

Receptförslag på:

Goliatmusseron även kallad matsutake

Goliatmusseronen har en annorlunda och mycket mer framträdande smak än vanlig matsvamp. 3 av recepten är från
www.svampkonsulent.se

Goliatwok

Matsutake i en bredbergaresoppa

Monicas matsutakedessert

Matsutake i aluminiumfolie ( japansk recept) Ett enkelt sätt att njuta svampen på.

att laga på goliatmusseron (matsutake)svd.seGoliatmusseron i Stockholms närhetblogg.svd.se