Analys

Catrin Ormestad:Kontroversiell fråga hotar fälla israeliska regeringen

Kan Israel vara både judiskt och demokratiskt? Det är en kontroversiell fråga som nu hotar att fälla den israeliska regeringen.

Publicerad
Demonstration i Jerusalem mot lagförslaget.

Demonstration i Jerusalem mot lagförslaget.

Foto: AP
Annons

Ett lagförslag som definierar Israel som en ”judisk stat” har efter en stormig debatt röstats igenom av regeringen och väntar nu på att godkännas i Knesset. Om lagen går igenom innebär det att Israels ”judiska karaktär” skall ha företräde framför dess demokratiska. Den stärker också religionens roll i staten och gör den till en ”inspiration” för lagstiftningen. Arabiskan förlorar sin status av officiellt språk. I ett av de tidigare utkasten garanterades Israels minoriteter lika rättigheter, men detta fanns inte med i den version som slutligen antogs av regeringen.

Kritikerna menar att lagen förvandlar Israels arabiska minoritet, en femtedel av landets befolkning, till andra klassens medborgare. Palestinska parlamentariker kallar lagen rasistisk, och statsåklagaren Yehuda Weinstein har varnat för att den underminerar grunden för Israels demokrati, Självständighetsförklaringen 1948. I den fastställs det judiska folkets rätt till självbestämmande, men den garanterar också landets alla medborgare social och politisk jämlikhet, oavsett ras, religion eller kön.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons