Recension

TuristFilmen ”Turist” har frustrerande svagheter

I Ruben Östlunds ”Turist” flyr en pappa för livet när en lavin närmar sig och lämnar sin fru och barn att ta hand om sig själva.
I Ruben Östlunds ”Turist” flyr en pappa för livet när en lavin närmar sig och lämnar sin fru och barn att ta hand om sig själva. Foto: PLATTFORM PRODUKTION
Jan Söderqvist
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vi känner genast igen honom: Den Frånvarande Mannen. Tomas (Johannes Bah Kuhnke) är inte riktigt där när fotografen i öppningsscenen försöker få hela familjen att posera dekorativt i skidbacken. Han beter sig avigt och flinar hjälplöst, interagerar inte med de andra, vet inte riktigt hur han ska hålla om hustrun Ebba (Lisa Loven Kongsli) på ett lagom avspänt och kärleksfullt sätt. I sitt huvud är han någon annanstans. Förmodligen på jobbet, där han hämtar sin bekräftelse.

Och skulle vi till äventyrs råka missa dessa signaler, får vi en andra chans i nästföljande scen där Ebba i hotellreceptionen klargör för medresenären Charlotte att familjen har åkt iväg på semester för att barnen äntligen ska få se en skymt av sin pappa, som hemma i Sverige bara jobbar hela tiden. Därmed är backen föredömligt noga pistad. Ramarna för berättelsen är nu tydligt angivna. Att Charlotte i samma replikskifte meddelar att hon för sin del har lämnat barn och man därhemma, har också sin funktion i sammanhanget. Turist är på gott och ont en film präglad av en närmast anal ändamålsenlighet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons