Erik Bergin:Nedgraderingen – ett reträttsteg av Trump

Erik Bergin

Han beskrivs som en ”ekonomisk nationalist” som kanske mer än någon annan influerade Donald Trumps kampanjbudskap inför valet. Steve Bannon är USA:s mest kontroversiella och minst sedda politiska figur just nu. Men beskedet på onsdagen att han flyttas bort från det nationella säkerhetsrådet innebär en kraftig nedgradering av hans ställning – och att Trump gör ett reträttsteg.

Publicerad
Donald Trump flyttar på Steve Bannon.

Donald Trump flyttar på Steve Bannon.

Foto: Evan Vucci/TT
Annons

Innan han togs in i Trumps presidentvalskampanj drev Steve Bannon den ultrakonservativa nyhetssajten Breitbart News. Hans synsätt på världen inkluderar en ekonomisk politik stenhårt inriktad på att återupprätta arbetarklassens forna maktbas med tillverkningsindustrin som drivmotor i den amerikanska ekonomin, som hans politiska vision beskrivs i ett porträtt nyligen i Wall Street Journal.

När det efter valet i november stod klart att Trumps kampanjchef även skulle få posten som chefsstrateg i Vita Huset skakade vissa amerikanska liberaler till av skräck. De såg i Bannon en maktspelare som inte tvekade att utmåla USA:s medier till den nya administrationens ”oppositionsparti” och som öppet backade upp sin chefs alternativa verklighet, utan grund i fakta och levererad via en aldrig sinande serie tweets.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons