Recension

Gud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärligEn brottningsmatch med Den Allsmäktige

Ann Heberlein är både djupt personlig och använder de stora frågorna om det meningslösa lidandet när hon vill tvinga Gud till samtal.

Uppdaterad
Publicerad
Författaren Ann Heberlein ställer Gud till svars i sin nya bok.

Författaren Ann Heberlein ställer Gud till svars i sin nya bok.

Foto: PATRICIA REYES
Annons

Alla som har något som helst böneliv, som försökt få kontakt med tillvarons upprätthållare och grund, kort sagt alla som någon gång på allvar kommunicerat med Gud, kan nog känna igen sig i Ann Heberleins hövliga men en aning frustrerade uppmaning: Vill du vara snäll och prata lite högre?”

Ibland skulle allting vara så mycket enklare om Gud bara kunde tala klarspråk. Ge sig tillkänna i tydliga budskap, för en gångs skull använda magstödet och tala med stora bokstäver. Men sällan är det i form av en mullrande stämma från ovan som Gud kommer människan till mötes. De brinnande buskarnas tid tycks förbi. Snarare är det, som för Elia i Bibelns Första Kungaboken, i form av ”ett stilla sus” som Gud talar till oss. Mycket av mänsklighetens samlade andliga erfarenhet berättar om just det där suset. Man måste lyssna, inåt och ordentligt, för att förnimma Guds viskande stämma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons