Pilot som släppte bomben: Vi räddade liv

Den 6 och 9 augusti 1945 fällde USA de två atombomberna över Japan. Först drabbades Hiroshima – sedan Nagasaki. Men hur såg vägen ut fram till att bomberna fälldes? I detta bildsvep får ni möta några av huvudpersonerna under förberedelserna till bombningen.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I augusti har det gått 71 år sedan världen gick in i en ny tid – atomåldern. USA fällde två atombomber över Japan och bilden av svampmolnet fyllde människor jorden runt med fasa. Överste Paul Tibbets (i mitten) utsågs till kapten och pilot för det flygplan som skulle fälla bomben över Hiroshima den 6 augusti 1945. Men det var faktiskt nära att Adolf Hitlers Tyskland hade vunnit kapplöpningen om den första atombomben – i detta bildsvep ska vi berätta hur nära det var. En av huvudpersonerna var Albert Einstein – se nästa bild.

Geniet Albert Einstein skrev strax före krigsutbrottet 1939, tillsammans med andra forskare, ett varnande brev till USA:s president Franklin D Roosevelt. De varnade för att kärnklyvning troligen kunde utnyttjas i nya mycket kraftiga vapen. Forskarna befarade att Adolf Hitlers Tyskland redan var på väg att tillverka en sådan domedagsbomb. Det ansågs därför viktigt att USA tog upp denna kapplöpning med Nazityskland. En av de ledande tyska forskarna var Werner Heisenberg – se nästa bild.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons