ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Trumpland: Nej, det finns ingen ångervecka i politiken

Kongressen satte stopp för Trumps vårdreform och opinionssiffrorna ser ingen botten. I november fick han stöd av tre miljoner färre röster än motkandidaten och nu bara nedåt en tredjedel av medborgarna.

Publicerad
Annons
Kellyanne Conway ger president Trump dåliga råd Foto: Evan Vucci / TT

”Det amerikanska folkets fiender”

USA:s president om medierna som bara publicerar påhitt (fake news).

För en Amerikavän är det sorgligt att behöva konstatera att landet nu har en minoritetspresident som har konstruerat en egen ”verklighet” och konsekvent vägrar att rätta missuppfattningar och lögner. En intervju i Time magasin granskas faktamässigt av Washington Post som har hela fellistan; bland annat räknar Trump pensionärer som arbetslösa.

Wall Street Journal (22/3) är inte heller nöjd med Trump: ”Han håller fast vid sina påståenden som en drucken vid den tomma ginflaskan.”

NÖJDSIFFRAN: minus 9,9 procent

Skillnaden mellan dem som är nöjda med hur presidenten sköter jobbet (job approval) och dem som är missnöjda (42,3-52,2), enligt snittet i opinonssajten Real Clear Politics sammanvägning av mätningar från februari-mars. Även tidigare jämna mätningar har svängt, alla visar nu minus. I helgens Gallup noterade Trump nytt missnöjesrekord; bara 36 procent är nöjda med hans styre, 57 procent missnöjda.

Annons
Annons

Bland de republikanska väljarna är det fortfarande 95 procent som stöder Trump. Men hans personliga popularitet har sjunkit under 40 procent i väljarkåren och när det gäller hans politik i olika sakfrågor har han en majoritet mot sig på många områden, särskilt sjukvård och migration, att döma av en aktuell undersökning.

FÖLJ PENGARNA. Finansdepartementets enhet för finansiella brott har inlett en egen undersökning av hur Trumps kampanjchef Paul Manafort haft ryska kontakter via en bank på Cypern, uppger nyhetsbyrån AP.

I härvan har ett nytt namn dykt upp, Rick Gates, kompanjon till Paul Manafort och med kopplingar till den ryske Kreml-oligarken Deripaska, som har stämt båda för att stulit hans kampanjpengar utan redovisning av vad pengarna använts till.

KREML. Den ryska kärleken till Trump håller på att gå över nu när hans popularitet minskar, hävdar Michael Totten i World Affairs Journal, som tror att det kan bero på att Kreml räknar med att Trump blir avsatt, störtad i militärkupp eller mördad. Ryska medier har i fall förbjudits att fortsätta hyllningarna, så försäljningen av Trumpdockor i Moskva lär minska.

Utrikesminister Tillersons besök i Moskva i april riskerar att skuggas av de senaste avslöjandena om Trumpadministrationens ryska kontakter. Det som skulle bli starten på avvecklingen av sanktionspolitiken – något Tillerson krävde som Exxonchef redan innan han fick Vänskapsorden av Putin – har försvårats, tror Pavel Felgenhauer i Eurasia Daily Monitor från Jamestown.

STÄMD. Presidentdottern Ivanka stäms av en konkurrent i klädbranschen för att ha utnyttjat sin ställning i Vita huset till marknadsföring av sitt varumärke. Tidigare har hon fått kritik för att importera en stor del av sina produkter från Kina, på tvärs med presidentens budskap ”Buy American” och flera stora varuhuskedjor avstår från hennes sortiment trots direkt uppmaning från Vita huset att stödja henne med inköp.

Annons
Annons

Hennes ankomst till huvudstaden har heller inte väckt entusiasm, om man får tro grannarnas reaktion i det tidigare fridfulla kvarter där klädsäljaren och hennes make nu fyller gatan med Secret Service-bilar och försvårar parkering.

Dock kan hugade bostadslösa i New York glädjas åt att hennes tomma tvåa på Manhattan blivit billigare efter att hon tvingats sänka hyran från 15 000 dollar i månaden till 13 000.

LURAD. Helen Beristain i South Bend ångrar att hon röstade på Trump. Hon trodde nämligen på hans löfte att utvisa ”onda” män från Mexiko, våldtäktsmännen. Nu ska hennes man utvisas efter tio år som restaurangägare.

SVARTA HUSET. Trumprådgivaren Steve Bannon, skapare av fejkmediekoncernen Breitbart, är inte bara inspirerad av Lenin utan hänvisar också till den franske antisemiten Charles Maurras som inspiratör till sin högerradikala ”revolution”, enligt ett porträtt i Politico.

TYSKLAND. Tyskarna är mer oroade av Trump än Putin, enligt en undersökning av public service-kanalen ZDF. 78 procent av de tillfrågade anser sig vara ”mycket oroade” över Trumps politik mot 58 procent när det gäller Putin. Der Spiegels korrespondent Veit Medick rapporterar från en presskonferens att ”man hoppas att det finns en bra medicinsk avdelning i Vita huset som kan kolla om allting står rätt till”.

VALFUSK. Var begicks det och av vilka? Trump har spritt rykten om detta sedan valrörelsen, särskilt i New Hampshire, och nu begär den Federala valkommissionen om hans bevis. Läs brevet!

Radioprataren Steve Curtis, tidigare republikansk ordförande i Colorado, deltog i Trumps kampanj med budskapet att valfusk bara har begåtts av demokrater. Nu åtalas han för just valfusk efter att ha förfalskat sin frus valhandling och riskerar fängelse, enligt en lokal tv-station i Denver.

Veckans Trumpkrönikör: Mats Johansson

TITTARTIPS! Missa inte showen Last Week Tonight med John Olivers klipp om Trump. FESTLIGT! KUL! GRATIS!

Annons
Annons