Så tycker läsarna om Pisadebatten

Läsambassadören Johanna Lindbäck föreslog i en debattartikel att pappor skulle föregå med gott exempel och läsa mer, med anledning av Sveriges ras i Pisaundersökningen. Även läsarna rasade – och rosade. Klicka dig fram mellan några av svaren som kommit – Johanna Lindbäcks artikel hittar du under flik nummer ett.

Publicerad
Annons

Johanna Lindbäck argumenterar enligt Björklunds linje: det är föräldrarnas ansvar, vi ska ”inte bara skjutsa till träningar utan läsa böcker också”. Själv känner jag mig inte alltför träffad: jag läser betydligt mer än jag skjutsar till träningar, och mina barn sitter lika gärna med nosen i en bok som de springer runt på en fotbollsplan. Men både Lindbäck och Björklund lider av samma sorts närsynthet. De utgår från sin egen verklighet, en medelklassvärld där alla skjutsar till träningar och där det finns en välfylld bokhylla som man kan välja att plocka en bok ur istället för att titta på sin storbilds-tv.

När jag var lärare kunde jag helt lugnt lämna elever med den sortens bakgrund helt åt sig själva. De klarade sig alltid, och gjorde de inte det så räckte det att ge föräldrarna en liten vink. Det var värre med S, som inte hade några föräldrar när hon slutade nian: de hade dött av överdoser med ett halvårs mellanrum. Och L hade föräldrar som inte visste var hon höll hus veckor i sträck, och blev uppenbart förvånade över att de förväntades undra var hon var. M och M, däremot, hade föräldrar som visste vikten av goda kunskaper, speciellt som de själva fått fly under brinnande krig, aldrig fått tillfälle att gå i en skola med helt tak och hade alltför knackiga kunskaper i svenska för att kunna hjälpa till med läxläsning. De hade vilja och ambition, men fick ändå klara sig genom skolan utan hjälp från sina traumatiserade föräldrar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons