Kostnader för vårdval rusar – "behöver privatiseringspaus"

Kostnaderna fortsätter att öka kraftigt för vårdvalen inom Stockholmssjukvården. Under 2016 gav alla vårdval en merkostnad på drygt 1,3 miljarder kronor jämfört med kostnadsutvecklingen för den övriga sjukvården.

– Kostnaderna rusar samtidigt som tillgängligheten i vården försämras. Nu behöver vi en privatiseringspaus, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Sedan 2008 har Alliansen infört 35 olika vårdval. Det är överlägset mest i Sverige där Uppsala som tvåa har 15 vårdval. Det har gett fler vårdgivare, kapade köer och ökad tillgänglighet på vissa områden genom att fler privata vårdgivare släppts in i vården. Vårdvalen kostar ungefär 12,3 miljarder av landstingets hela vårdbudget på omkring 57 miljarder om året, enligt uppgifter som SvD fått fram. Men kostnaderna ökar mycket mer inom vårdvalen än inom den övriga sjukvården.

Kostnadsutvecklingen bland alla vårdval varierar kraftigt. För sju av dem sjönk kostnaden under 2016, men för resten ökar kostnaden med allt ifrån någon procent till hela 67 procent – som för vårdvalet för barn- och ungdomsmedicinsk öppenvård.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons