RecensionScenvår 2017

Livläkarens besökRaffinerat möte mellan historia och nutid

Henrik Svalander som livläkaren Struensee, och Karin Lithman som Drottning Caroline Mathilde.
Henrik Svalander som livläkaren Struensee, och Karin Lithman som Drottning Caroline Mathilde. Foto: Emmalisa Pauly

”Livläkarens besök” är historia tolkad med vår tids språk, människosyn och värderingar. Det var länge sedan jag såg så välspelad och raffinerad kostymteater i Malmö, skriver Theresa Benér om Johanna Garpes uppsättning.

Theresa Benér
Publicerad
Annons

Geheimekabinettsminister. Denna post inrättades speciellt för den ”galne” kung Christian VII:s tyske livläkare, Struensee, och gav upplysningsmannen mandat att agera politiskt enväldigt i Danmark åren 1770–71. Samtidigt blev han drottning Caroline Mathildes älskare. Struensee tog vara på tiden i kungadömets maktcentrum: utöver hundratals reformer initierade han tryckfrihetslagen. Men den kom att vändas mot honom själv, då det publicerades smädeskrifter om den utländske läkarens påstådda övertag vid hovet.

Berättelsen om livläkarens uppgång och fall, om en kung som är ett stort, ostyrigt barn, om en mycket ung drottning som vill bli kvinna och inte bara majestätisk avelssugga – och ett hov av slipade men reaktionära ämbetsmän som vill fylla maktens vakuum – det är som gjort för bra, klassisk teater. Dramatiseringen av PO Enquists Augustbelönade roman gjordes för två år sedan av Johanna Garpe och Erik Norberg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons