Hatet är vardag för Linnéa – så slår hon tillbaka

Handbollsspelaren Linnéa Claeson vet hur utsatt man kan känna sig på nätet. Hon har fått hemska meddelanden sedan hon var tio år.

Kristin Westesson
Uppdaterad
Publicerad
SvD Juniors juniorreporter Tava intervjuade handbollsspelaren Linnéa Claeson, som ligger bakom det uppmärksammade Instagram-kontot @assholesonline. Foto: Adam Wrafter

Hot och hat från främmande människor, och bilder på snoppar. Det har varit Linnéa Claesons vardag ända ­sedan hon började hänga på ­internet.

–  Jag var 10–11 år första gångerna det kom obehagliga meddelanden. Första gången det kom något sexuellt minns jag som ­väldigt jobbig. Jag försökte slå tillbaka, på mitt sätt. För mig var det viktigt att visa att det inte var jag som gjort fel, säger Linnéa Claeson till SvD Juniors juniorreporter Tava, 13 år.

De senaste veckorna har Linnéa varit med i många medier och ­berättat hur hon genom sitt ­Instagram-konto kan slå tillbaka mot hot, hat och de sexistiska meddelanden hon får. Där ger hon svar på tal till dem som skickar henne dumma meddelanden. Genom att lägga ut de hemska kommentarer hon fått kan andra se dem. På så sätt kan hon visa hur hård tonen i sociala ­medier är mot unga tjejer.

Tava: Vad vill du säga?

–  Jag vill säga till vuxna att vi har ett ansvar för vårt beteende. Om nästa generation ska få det bättre måste vi ta ansvar. Killar och män har ett ansvar att säga ifrån, och tjejer har rätt att stå upp för sig själva.

"Jag har haft kontot i två år. Jag hade inga ambitioner om att det skulle bli stort, bara att problemet skulle bli synligt", berättar Linnéa Claeson för SvD Juniors juniorreporter Tava. Foto: Adam Wrafter

Tava: Hur känner du när du får ett sådant meddelande?

–  Det är tråkigt att säga att jag är van, men det är jag. Jag kan bli lite ledsen när jag tänker på det, men då försöker jag hitta min styrka och förändra saker.

Tava: Hur kan barn göra om de råkar illa ut på nätet?

–  Som barn och ung ska man ta hjälp av någon som man litar på så att man inte står själv. Det är viktigt att förstå att man inte är ensam. Gå ihop och känn kraften tillsammans.

”En bra kompis håller ögonen öppna för personer som behöver extra stöd. Man ska försöka vara omtänksam och finnas till för andra. Sitta tillsammans med någon i matsalen, fråga hur någon mår. Det är ganska enkla saker, men den minsta av goda gärningar kan betyda allt för någon.” Foto: Adam Wrafter

Tava: Hur är man en bra kompis på nätet?

–  Det är viktigt att man står upp för varandra. Om man ser att någon behandlas illa kan man skriva till den personen privat: ”Jag såg att någon var elak mot dig. Det är inte okej och jag undrar hur du mår”. Man kan berätta för en vuxen om man sett att någon mobbas. Det tycker jag är att ta ansvar.

Hon tycker också att man själv kan fundera över vad man skriver på nätet. Även en bloggkändis är en människa med känslor. Med allt man gör i sociala medier ­bidrar man till hur det är på ­nätet.

Tava: Har du något tips till personer som drabbas?

–  Man måste hitta sitt sätt att hantera det. Orkar man kan man polisanmäla. Börja med att berätta för någon som du litar på. Försök stå upp för dig själv ­genom att inte sluta vara den du är. Ingen annan ska bestämma vad du lägger upp för bilder.

Tava: Hur tror du att vi kan få stopp på hot och hat på ­nätet?

–  Det är väldigt svårt. Men vi kan inte bara låtsas att de här sakerna inte finns och sopa det under mattan. Vi måste förändra hur människor tänker och agerar. Det är beteendet hos den som skickar sådana här saker som måste förändras, inte den som är utsatt.

”Det är viktigt att man kan säga sanningen till en bra kompis. Om man inte mår så bra och behöver någon att prata med kan man vända sig till den personen, och så berättar den inte för andra vad man sagt.” Foto: Adam Wrafter
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons