ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Övergivna monument över det hemliga Öst

Se bilderna i sin hela storlek här nedan.
Se bilderna i sin hela storlek här nedan. Foto: Danila Tkachenko

Världens största ubåt och kommunistpartiets högkvarter. Platser som tidigare varit förbjudna kan nu visas. Fotografen Danila Tkachenko, som föddes 1989 i Moskva, visar i sitt senaste project ”Restricted areas” glömda och ofullständiga drömmar ur det förflutna. Nu kan man se monumenten från hemliga delar av det gamla Östeuropa på ny utställning i London, på Calvert 22 Foundation.

Harry Amster
Uppdaterad
Publicerad
Annons

En gång i tiden var det dessa platser i Ryssland, Bulgarien och Kazakstan som låg i framkant med teknisk utveckling men med tiden så har de istället övergivits och blivit omoderna.
Tkachenko, som är årets vinnare av ”European publishers award for photography”, fick idén när han besökte sin farmor, som bor i den tidigare hemliga sovjetiska staden Oziorsk där vetenskapsmännen utvecklade atombomben.
Fotografen Danila Tkachenko är ute efter mänskliga förhållanden och den inneboende trögheten för kontinuerliga förbättringar.
En bok om projektet ”Restricted areas” kommer ut i höst. Dessutom ställs Danila Tkachenkos bilder ut i Paris mellan den 11 november och 20 december på Atelier Néerlandais.

Ett amfibierplan, VVA-14, som lyfter vertikalt. Sovjetunionen byggde bara två prototyper av denna typ 1976 varav en gick sönder under en transport. Planet kunde glida fram över vattenytan och var tänkt att försvara Sovjet mot amerikanska kärnvapenbestyckade ubåtar. Projektet skrotades till slut.

Laddar…
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons