”Vi vill inspirera fler barn att göra film”

Varje söndag släpper William Apelgren Movies and Robots en ny film på Youtube. SvD Junior träffade killarna bakom kulisserna.

Kristin Westesson
Publicerad
Det krävs mycket förberedelse inför en inspelning. Resultatet av ”Bron”, som spelades in här, kan du se på deras Youtube-kanal. Foto: Malin Hoelstad

– 1, 2, 3 – action!

Regissör William ger instruktioner till sina skådespelare. De behöver förtydliga en scen i sketchen ”Bron”, som de är oroliga att deras publik inte ska förstå.

–  När jag såg klippet var en grej lite oklar. Och jag tänkte, om jag tycker det är oklart, vad ska då våra prenumeranter tycka? Så vi behövde förklara det, säger Lawrence.

Killarna har hållit på med film i flera år. William och Lawrence är bröder och deras familj är kompisar med Marlons familj. De brukade ofta vara på middagar hos varandra, och när det blev alldeles för långtråkigt ville de hitta på något. Då började de ­filma olika sketcher.

–  Vi började filma med våra mobiler, och sedan redigerade vi i ett väldigt enkelt gratisprogram som heter Imovie, säger William.

Intresset växte, och efter några år ville de starta en Youtube-­kanal där de lade ut sina klipp, ­inspirerade av andra Youtubers. Nu har de haft kanalen i ungefär ett halvår och för att kunna göra coola effekter skaffade de sig mer proffsig utrustning.

Killarna älskar att hålla på med film och har olika uppgifter. Lawrence är skådis och marknadsföringsansvarig, William är regissör och tekniskt ansvarig och Marlon kommer på mycket idéer och är skådis. Foto: Malin Hoelstad

–  Det var okej för våra föräldrar att vi skulle starta kanalen. De tycker det är bra att vi är kreativa, och är ute och hittar på saker, berättar killarna.

Om man inte får ha en You­tube-kanal för sina föräldrar ­tipsar de om att man kan ha en privat kanal, där man själv väljer vem som ska få se vad man gör. Då kan man visa sina föräldrar att man kan ta ansvar och inte lägger upp olämpliga saker. Många som är påYoutube får ta emot mycket hat, vilket kan vara en anledning till att föräldrar är tveksamma till att man ska ha en kanal när man är för ung.

–  Vi har fått ta emot lite negativa kommentarer, men inget hat utan mer ”det där kan inte hända i verkligheten” eller ”det där var inte bra gjort”, säger Lawrence.

Får de sådana kommentarer blir de ledsna, och tar bort dem direkt. De vill inte ge dem som är negativa någon uppmärksamhet.

William är regissör och tekniskt ansvarig. Ibland medverkar han i statistroller. Foto: Malin Hoelstad

–  Tycker de att vi är dåliga, så behöver de inte kolla. Men vi får också mycket positiv respons, och när någon ger konstruktiv kritik och tipsar om hur vi kan bli bättre tycker vi bara att det är bra, säger Lawrence.

Inspirationen till sina filmer får de ofta när de är ute bland folk på stan.

–  Fantasi är det viktigaste när man håller på med film. Har du inga idéer – vad ska du då med utrustningen till? säger Marlon.

–  Vi vill inspirera andra barn att göra film. Vi vill öka film­kulturen i Sverige. Det är roligt, ­kreativt och behöver inte heller kosta så mycket pengar, säger Lawrence.

SvD Juniorsvd.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons