Ny klimatrapport väcker oro – och hopp

En kvinna evakueras från sitt hem sedan kraftiga skyfall orsakat översvämningar i Tudela nära floden Ebro i norra Spanien i december förra året.
En kvinna evakueras från sitt hem sedan kraftiga skyfall orsakat översvämningar i Tudela nära floden Ebro i norra Spanien i december förra året. Foto: Alvaro Barrientos/AP

Hur ska vi anpassa oss till en värld med höjda havsnivåer, svårare stormar och mer intensiva värmeböljor? Det är frågor som FN:s klimatpanel tar sig an i en ny rapport – som kan bli såväl uppmuntrande som oroväckande läsning.

Sofia Eriksson/TT
Publicerad
Annons

Syndaflodsliknande skyfall, klibbig ökenvärme på vanligtvis svala platser och byar som plötsligt står under vatten. Extrema väderfenomen påminner oss allt oftare om att ingen längre går säker när klimatet förändras – och att extremväder väntas bli vanligare och mer intensiva i takt med att den globala temperaturen stiger.

De senaste tre åren har Martina Angela Caretta haft en tidskrävande fritidssyssla vid sidan av jobbet som lektor i kulturgeografi vid Lunds universitet. Som huvudförfattare till ett kapitel om vatten i den kommande IPCC-rapporten har hon och kollegor runt om i världen granskat åtta år av vetenskapliga studier i ämnet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons