ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kommentar

Ann-Cathrine Jungar:Forskare till SD: Öppna upp för oberoende granskning

Ann-Cathrine Jungar, docent och lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, vill se en oberoende genomgång av SD:s historia.
Ann-Cathrine Jungar, docent och lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, vill se en oberoende genomgång av SD:s historia. Foto: Pi Frisk

Nyheterna är få, men partiet förminskar betydelsen av de högerextrema rötterna. Det skriver Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, som önskar en granskning av hur arvet påverkar partiet idag.

Ann-Cathrine Jungar
Publicerad
Annons

Slutsatsen i Sverigedemokraternas vitbok, eller närmare bestämt de två inledande kapitlen som publicerades i veckan, bekräftar den bild som forskare och journalister tidigare gett av partiets tidiga historia: Sverigedemokraternas rötter är högerextrema, flera av grundarna hyste extrema idéer om rasideologi, antisemitism och icke-parlamentariska metoder, för att påverka politiken och samhället. ”En betydande del av grundargenerationen hade sin bakgrund inom nazistiska, rasistiska eller odemokratiska sammanhang”, skriver idéhistorikern Tony Gustafsson som fick uppdraget att sammanställa vitboken av Sverigedemokraterna.

Laddar…