Ökad risk för ångest efter covid-19

Personer som varit sängliggande i minst en vecka på grund av covid-19 hade oftare ångest och depression än de som var lindrigt sjuka, enligt en studie. Arkivbild.
Personer som varit sängliggande i minst en vecka på grund av covid-19 hade oftare ångest och depression än de som var lindrigt sjuka, enligt en studie. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personer som varit sängliggande i minst en vecka på grund av covid-19 hade oftare ångest och depression än de som var lindrigt sjuka. Det är resultatet från en internationell studie där svenska patienter ingår.

Petra Hedbom/TT
Publicerad
Annons

Forskarna har jämfört uppgifter om personer som haft olika grad av covid-19 eller som inte haft sjukdomen alls. Totalt ingick nästan 250 000 individer i Sverige, Danmark, Estland, Island, Norge och Storbritannien i analysen som nu publiceras i Lancet Public Health.

Av deltagarna hade omkring 10 000 diagnostiserats med covid-19. Samtliga hade fyllt i frågeformulär där de fick skatta sina symtom på depression, ångest, sömnsvårigheter och stress relaterad till covid-19. De fick också svara på om och hur länge de hade varit sängliggande på grund av sjukdomen. Deltagarna följdes i upp till 16 månader.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons