ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Jesper Sundén:

Turkiets ilska mot Sverige kan kräva att USA agerar

Jesper Sundén
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu hälsas välkommen av utrikesminister Ann Linde (S) till OSSE-mötet för medlemsländernas utrikesminstrar i Stockholm i vintras.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu hälsas välkommen av utrikesminister Ann Linde (S) till OSSE-mötet för medlemsländernas utrikesminstrar i Stockholm i vintras. Foto: Erik Simander/TT

Turkiets och president Erdogans ilska mot Sverige har byggts upp under flera år – och har eldats på av utrikes­minister Ann Linde. Om turkarna är lika motsträviga som när Nato 2009 skulle välja ny chef kan det krävas att USA agerar.

Jesper Sundén
Publicerad

Turkiet kommer inte att godkänna Sverige och Finlands Nato-ansökningar. Det sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på måndagskvällen, rapporterar Reuters. Men varför är han och Turkiet så arga och vad handlar det om?

Den frågan ställdes till utrikesminister Ann Linde i samband med att Social­demokraterna meddelade sitt beslut om Nato i söndags. Svaren var något vaga – bland annat sades en översättnings­miss ligga bakom.

Laddar…