ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Pälsvisning på NK 1959. I slutet av åttiotalet jobbade journalisten Clara Block Hane på den numera nedlagda avdelningen NK Päls.
Pälsvisning på NK 1959. I slutet av åttiotalet jobbade journalisten Clara Block Hane på den numera nedlagda avdelningen NK Päls. Foto: Erik Holmén/Nordiska museet

”Dubbelmoral får pälsen att trenda igen”

Nyheten om att NK ska sluta sälja päls är förvirrande. Överallt där det finns päls – och pälsmotstånd – finns också dubbelmoral. Det skriver Clara Block Hane som själv var en av ”de utvalda flickorna” på NK:s pälsavdelning.

Clara Block Hane
Publicerad

NK slutar att sälja päls. Det är en nyhet som får starkt genomslag, säkert för att den är ett tecken i tiden, men mig gör den förvirrad. Allt fler modehus deklarerar att de tar avstånd från päls i sin nästa kollektion och bara för någon månad sedan beslutade ELLE-tidningarna att från och med i år inte publicera annonser eller redaktionella bilder med äkta päls.

– Vi anser inte att det är etiskt försvarbart att djur ska födas upp eller jagas och dödas enbart för sin päls, uttalade sig NK:s presschef Ulrica Bogh-Lind, och det är väl få som inte håller med henne. Att NK slutar att sälja päls är ett helt okontroversiellt beslut, men jag undrar: är det inte minst 30 år sedan NK lade ner sin pälsavdelning?

Laddar…