ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Kvinnor som pratarToews omvandlar verklighetens skräck till stor litteratur

Miriam Toews, född 1964, är en kanadensisk författare. Hon tillhörde under uppväxten samfundet Kleine gemeinde, som har sina rötter hos de ryska mennoniterna.
Miriam Toews, född 1964, är en kanadensisk författare. Hon tillhörde under uppväxten samfundet Kleine gemeinde, som har sina rötter hos de ryska mennoniterna. Foto: Carol Loewen

För tio år sedan avslöjades en rad fruktansvärda övergrepp i en boliviansk, ultrakonservativ koloni. Med grund i den verkliga händelsen har Miriam Toews skrivit en roman som i sin kärna för ett filosofiskt resonemang om kvinnoförtryck.

Marit Furn
Publicerad
Annons

Under flera år vaknade kvinnorna i en isolerad mennonitisk koloni i Bolivia dåsiga i huvudet och med oförklarliga smärtor, sår på kroppen och blod på lakanen. Av det ultrakonservativa protestantiska samfundet förklarades deras upplevelser som att de attackerats av demoner, att det var Guds straff, eller bara ”vilda kvinnliga fantasier”.

Vad som egentligen hänt framkom när en av förövarna togs på bar gärning: åren 2005 till 2009 hade fler än hundra kvinnor drogats och våldtagits i sömnen av sina grannar. Åtta män dömdes sedermera till fängelse för övergreppen.

Laddar…