Så ska skolorna ta emot tiotusentals barn

Uppemot 200 000 ukrainare kan komma till Sverige, enligt Migrationsverkets beräkningar.
Uppemot 200 000 ukrainare kan komma till Sverige, enligt Migrationsverkets beräkningar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Skolor i hela landet förbereder sig för att ta emot tiotusentals elever från Ukraina. De första eleverna från det krigshärjade landet har börjat i sina nya klasser i Stockholm. Men staden räknar med att många barn inte har gett sig tillkänna än.

John Palm
Publicerad
Annons

Ingen vet säkert hur många som är här just nu, ännu svårare är det att veta hur många som kommer att komma. När ukrainare flyr från kriget i sitt hemland väntas uppemot 200 000 ta sig till Sverige. En stor andel förväntas vara barn i skolåder som har rätt att gå i skolan i Sverige.

I Stockholm stad har en särskild Ukrainagrupp bildats inom utbildningsförvaltningen. Inom Start Stockholm – särskild mottagningsenhet för nyanlända elever – har hittills cirka 150 ukrainska barn och ungdomar tagits emot. Där utvärderas de för att kunna placeras på rätt nivå inom det svenska skolsystemet. I måndags hade fyra av dem börjat i sina nya klasser i Stockholm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons