Annons

Guide: Här är Japans vackraste upplevelser

Foto: JAPAN NATIONAL TOURISM ORGANIZATION

Majestätiska berg, gröna skogar, apor som badar i varma bergskällor och körsbärsblomster. Japans vackra paradisöar och vida nationalparker lämnar få annat än hänförda – och efter ett besök är det enkelt att förstå varför. Här är bästa tipsen från en svensk som valt att flytta dit.

Med Japans rika historia och kultur är det knappast konstigt att en resa till Tokyo, Norra Hokkaido eller kanske subtropiska Okinawa årligen lockar tusentals nyfikna resenärer från hela världen. Landet består av ett flertal olika regioner där alla har sin egen speciella charm beroende på vad du vill vila ögonen på. De olika årstiderna erbjuder en rik palett av vackra intryck över hela landet.

Avnjut en dagstur utanför stan eller ta en resa på landsbygden. Från huvudstaden Tokyo kan du ta en dagstripp till Mt. Takao, eller varför inte avvara ett par dagar åt en av vandringslederna som går genom Kii Mountain Range i södra delen av landet?

Erik Augustin Palm Foto: PRIVAT

Erik Augustin Palm arbetar som journalist och har sedan barnsben varit intresserad av Japan. Efter många år av resande och turer fram och tillbaka valde han att bosätta sig och arbeta i landet.

– Japan har ett enormt utbud, från konst, design och mode, till resor, mat och dryck, till en myriad subkulturer, till populärkultur som musik, film, TV och serier, ja allt, säger Erik Augustin Palm.

Vad får man inte missa på en resa till Japan?

– Konstöarna Naoshima, Teshima och Inujima i inlandssjön Seto i prefekturen Kagawa och Okayama, där konstverk, skulpturer och arkitektur av storheter som Yayoi Kusama, Tadao Ando, Ryue Nishizawa och James Turrell är utplacerade i bygden. Längs stränder, inhöljda i grönska och mellan små stugor. Lokalbefolkningen bidrar till verksamheten. Mina första besök till öarna utgör några av mina starkaste konstupplevelser. Det är djupt poetiska platser.

Foto: JIGOKUDANI YAENKOEN

Magisk natur i nationalparker

Japan har några av världens vackraste nationalparker- och 70 procent av landets yta består av berg och skog. Här kan du se allt från öar till vulkaner beroende på var du befinner dig. Joshin’etsukogen National park erbjuder fantastisk skidåkning i världsklass under vintern och vacker vandring under resten av året. Att ta sig hit från Tokyo tar omkring två till fyra timmar. Om du besöker parken under vintern – missa inte att kika på aporna som badar i de varma källorna för att hålla värmen.

Foto: Ashikaga Flower Park

Njut av ett skogsbad i Shirakami-Sanchi och Hachimantai National Park i norra Japan. Vårtid möts besökare av frodiga gröna färger och under hösten förvandlas hela skogen till ett gyllengult brinnande hav av vackra löv. Under vintermånaderna är området populärt för skidåkning och för bad i varma källor.

Ett annat tips är att besöka den fascinerande blomsterparken Ashikaga Flower Park norr om Tokyo, som är öppen året om. Från mitten av april kan besökare uppleva blåregn stora som paraplyer, som slår ut i rosa, lila, vita och gula färger. Parkens största attraktion är ett över 150 år gammalt träd av blåregn - som hämtat ur en saga.

Erik har under sina resor runt i Japan upplevt det mesta, och har flera tips till den som vill uppleva något utöver det vanliga under sin resa.

– Listan på upplevelser är närmast oändlig. Utöver säsongshögtiderna, kan jag nämna ett axplock av höjdpunkter. Som till exempel bambuskogen Arashiyama utanför Kyoto, Japans högsta direkta vattenfall Nachi Falls i prefekturen Wakayama, och de hypnotiska, mosstäckta skogarna på ön Yakushima längs Kyushus kust. Ett besök till en varm källa – en så kalladonsen– i ett isolerat vinterlandskap på Hokkaido, är också svårslaget, berättar han.

Foto: JAPAN NATIONAL TOURISM ORGANIZATION

Utforska Japans öar – med cykel

Shimanami Kaido är en av Japans med berömda turer för en cykelsemester. Den 70 kilometer långa rutten består av flera broar över sex öar som binder ihop Onomichi in Hiroshima med Imabari i Ehime. Du kan enkelt hyra en cykel i någon av ändarna  av turen och sedan är det bara att börja trampa. För den som inte har bråttom finns flera spännande stopp på vägen. Varför inte stanna på Rabbit Island eller ta ett avbrott för att lära dig om dig om piratklanen Murakami Kaizoku som satte skräck i dessa vatten för hundratals år sedan?

Erik Augustin Palm Foto: Privat

Paddla kajak i vacker grönska

Ett av de bästa sätten att utforska Japans rika natur är genom en kajaktur genom magiska Okinawa. Här kan du uppleva växt- och djurupplevelser som inte finns någon annanstans. Skogen Gesashi Mangrove blev till nationellt naturminne 1972 och Okinawa är en av de få platser i landet där de mangroveträd växer vilt. Ta en tur på upp till fem timmar och utforska denna fascinerande upplevelse.

Så, när bör jag resa till Japan?


Vädret varierar från region till region och varje årstid har sin charm. Om våren reser många till Japan för att uppleva naturens vackra grönska - och de blommande körsbärsträden, inte minst. Den milda temperaturen gör också att våren är en populär årstid för att utforska städer och landsbygd.

Foto: JIGOKUDANI YAENKOEN

Japan är omgivet av hav och om sommaren söker sig många till stränderna, samtidigt som det vanligtvis är något kyligare i bergen om sommaren. Tyfonsäsongen sträcker sig från augusti till slutet av september , viket är bra att ta höjd för i planeringen och vara beredd på att upplägget kanske måste stuvas om under resans gång.

Den japanska hösten startar i slutet av september och sträcker sig till början av november. Upplev ljuvligt milt väder och se hur naturen färgas i vackra röda, orange och gula nyanser. Då körsbärsblomningen bara sker under en kort period av året är det en perfekt period för att se japans levande höstpalett. Under hösten är det även skördesäsong, vilket brukar vara särskilt uppskattat bland foodies.

Vinter i Japan är för många förknippat med skidsport. Från december är vädret vanligtvis klart och bergen täcks med Japans ikoniska pulversnö. En annan mycket speciell upplevelse är att besöka några av Japans många varma källor.