Jenner gjorde reklam för fest – slutade i kaos
Genom att låtsas vara en tysk arvtagerska lyckades Anna Sorokin stjäla över två miljoner kronor från den amerikanska societeten. Berättelsen om henne gör nu succé på Netflix. SvD Näringsliv listar fler osannolika bluffar som har blivit tittarraketer.
1 / 5
”Århundradets fest” slutade i kaos
Det såldes in som en lyxig musikfestival på en paradisö. Supermodellerna Kendall Jenner, Bella Hadid, Hailey Bieber och svenska Elsa Hosk fungerade bland andra som ansiktena utåt i reklamkampanjer och på sociala medier. Investerare pumpade in miljonbelopp i det hypade eventet. Priset: uppemot 100 000 kronor för en vipbiljett.
När de förväntansfulla festivalbesökarna anlände till Bahamas möttes de i stället av något som mer liknade en övergiven byggarbetsplats. Snart stod det klart att samtliga musikartister hade hoppat av. Någon förstklassig gourmetmat blev det aldrig, utan gästerna fick trösta sig med torftiga mackor. De var strandsatta på ön i flera timmar och fullständigt kaos utbröt.
Festivalgrundaren Billy McFarland, som hade en tidigare historia av bedrägerier, dömdes till sex år i fängelse och att betala 26 miljoner dollar i böter. Rapparen Ja Rule hade varit med i projektet från start - han gick dock fri.
I dokumentären Fyre Fraud: The Greatest Party That Never Happened på Netflix berättas om den ökända Fyre-festivalen.
2 / 5
”Mina fiender är ute efter mig”
Norska VG kunde i början av 2019 avslöja att en notorisk israelisk bedragare hade svindlat flera kvinnor, bland annat i Sverige och Norge, på miljonbelopp. Han hade poserat som son till en mogul inom diamantindustrin och hittat sina offer via dejtingappen Tinder.
Genom ett entourage bestående av livvakter, personliga assistenter och påstådda affärspartners samt en överflådig livsstil med privatjet och dyra semestrar, lyckades han framgångsrikt lura kvinnorna att tro att han var miljardär. Han krävde plötsligt tillgång till de förälskade kvinnornas kreditkort, eftersom ”hans fiender var ute efter honom”.
I själva verket betalades lyxen av andra kvinnor som han hade svindlat tidigare i vad som var ett avancerat ponzibedrägeri. Berättelsen om The Tinder Swindler skildras i en Netflix-dokumentär som i skrivande stund har setts av över 50 miljoner tittare världen över.
3 / 5
Blodbluffen i Silicon Valley
Hon skulle bli nästa Steve Jobs och hypades maximalt i Silicon Valley. Med sina svarta polotröjor, pliriga ögon och vad som sägs vara en tillgjord, mörk basröst sålde Elizabeth Holmes in företaget Theranos som ”revolutionerande” inom sjukvården. Genom ett enda stick i fingret skulle Theranos maskin leverera en ansenlig mängd information om användarens hälsotillstånd och därmed ge möjlighet att förebygga allvarliga sjukdomar.
Problemet var att maskinens fantastiska egenskaper inte existerade - maskinen kunde snarare vilseleda patienten att tro att denne var sjuk. När luftslottet avslöjades hade investerare pumpat in miljarder dollar i bolaget.
Elizabeth Holmes fälldes i januari 2022 för bedrägeri på fyra punkter. Vad straffet blir återstår att se, men straffskalan ligger på uppemot 20 år i fängelse. Historien behandlas i HBO-dokumentären The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley.
4 / 5
Tvingade dottern till ett liv i rullstol
I över 20 år lurade Dee Dee Blanchard till sig pengar från amerikanska myndigheter och välgörenheter genom att hävda att dottern Gypsy Rose led av en rad sjukdomar. Dee Dee satte den fullt friska Gypsy i rullstol, rakade hennes huvud och övertygade läkare om att hon behövde matas via stomi på magen.
Gypsy fick icke-nödvändiga mediciner som bland annat orsakade tandlossning och isolerades i hemmet, där annan form av misshandel dagligen pågick. Den tragiska historien slutade med att Gypsys pojkvän, som hon hade pratat med i hemlighet via en kristen dejtingsida, högg ihjäl Dee Dee i familjens hem i Springfield i Missouri på Gypsys inrådan.
Händelseförloppet skildras i TV-serien The Act respektive dokumentären Mommy Dead And Dearest på HBO.
5 / 5
Ingen ånger från falsk arvtagerska
Under det falska efternamnet Delvey lyckades Anna Sorokin svindla sig in i New Yorks elit. Hon förekom frekvent på trendiga event runt om i staden och umgicks med framstående personer inom bland annat modebranschen. Det avslöjades senare att hon hade ljugit om sin bakgrund som dotter till en tysk miljonär - i själva verket kom hon från en rysk-tysk arbetarklassfamilj.
Sorokin hann under sin karriär som svindlare lura enskilda personer, banker, hotell och restauranger på över två miljoner kronor. Hon dömdes i 2019 till 4-12 år i fängelse för bedrägeri, och att betala två miljoner kronor i böter. Frigivningen ägde rum i februari 2021, men hon var snart åter i häkte efter att ha fått ett utvisningsbeslut.
Till New York Times sa Sorokin, i samband med rättegången, att hon inte ångrade någonting och skulle göra samma sak igen om hon hade fått chansen. Scammen porträtteras i TV-serien Inventing Anna som visas på Netflix just nu.