ParadiseKvinnor som gör livet till ett helvete

Nanna Johansson, född 1986 i Gävle är serieskapare, författare och programledare i radio.
Nanna Johansson, född 1986 i Gävle är serieskapare, författare och programledare i radio. Foto: Emil Malmborg

De begår övergrepp, struntar i att ta ansvar för sina barn och pressar otrogna män på pengar. I ”Paradise” skriver Nanna Johansson om kvinnor som gör tillvaron till allt annat än ett paradis.

Publicerad
Annons

De hopplöst dåliga människorna är Nanna Johanssons verksamhetsfält i aktuell novellsamling. Om de kunde sluta leva i enlighet med ”man vill ha det man vill ha och man vill ha det nu” (som Timbuktu sjöng), så skulle en massa lidande aldrig uppstå. Skälen till att man imponeras av en bok kan vara andra än huruvida den är bra – även om Johanssons bok är bra – tidsåtgången, hängivenheten, hur somliga författare uppfinner en värld och bär omkring på den i år (årtionden ibland) till exempel. I Johanssons fall inges jag av respekt för att hon alls orkar med sina karaktärer. Inte endast det – hon är dem trogen, är genuint intresserad av dem, dömer dem inte trots att de är as.

Eller, är de as? Alkismorsan Boel sitter på den lokala krogen Paradise och fattar inte att hennes dotter far illa – ansvar är inte ett koncept som har föresvävat henne. Likadan är Linnéa i ”Körsbärsflickan” som begår ett övergrepp på en full väninna, men: ”Jag minns bara vad jag själv sa och gjorde den sommaren”. Linnéa bryr sig inte om sina medmänniskor, de är statister i hennes liv – medel för hennes vilja. Du skäller inte ut ditt spädbarn när det väcker dig på natten, du kallar inte den räv som tar en höna för grym men Johanssons figurer ingår liksom inte i den moraliska sfären.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons