(M)ornitologenAtt försöka förstå det största sveket

Johanna Thydell (född 1980) debuterade 2003 med "I taket lyser stjärnorna". Den belönades med bland annat Augustpriset och har blivit film.
Johanna Thydell (född 1980) debuterade 2003 med "I taket lyser stjärnorna". Den belönades med bland annat Augustpriset och har blivit film. Foto: Magnus Liam Karlsson

Tonårstiden är jobbig för många, men de flesta har inte en mamma som hör av sig efter femton års tystnad. Sebastian Lönnlöv har läst en fartfylld, ofta rolig och emellanåt sorglig ungdomsroman av Johanna Thydell.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

Ungdomsboksförfattaren Johanna Thydell klev in i strålkastarljuset med besked när hon fick Augustpriset för sin debutbok, ”I taket lyser stjärnorna”, som också filmatiserades. Berättelsen om 13-åriga Jenna hade helt enkelt allt, från egensinnig språkkänsla till existentiell udd. Ingen läsare kunde undgå att bli berörd av den första, trevande kärleken och samtidigt en mammans alldeles för tidiga död i cancer.

Nästa bok, ”Det fattas tärning”, handlade istället om att till slut våga ta kontakt med en frånvarande pappa. ”Ursäkta att man vill bli lite älskad” utforskade hur tonåren alltid är ett annorlundaskap, en märklig mellanperiod då allt känns jobbigt, även för den som inte är mobbad eller mår direkt dåligt. De har inte överträffat debutbokens osannolika framgång, men bekräftat att Thydell är en författare som vet precis vad hon gör.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons