ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”En kall öl kan man längta efter”

Pia Stjärnvind.
Pia Stjärnvind. Foto: Robert Blombäck

Pia Stjärnvind om glasblåsarvin, en missnöjd trummis och ett hål i väggen i Florens.

Pär Strömberg
Publicerad

Fredagskväll och det ska bli gott med ett glas ... Vilken dryck firar du in helgen med?

– En IPA i handen är ju svårslaget när man kommer hem. Men jag blir inte direkt förbannad om det är ett glas Taittinger Brut Réserve i stället.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad?

– Just i dag hade jag gärna delat en Baron de Ley Gran Reserva med William Gudenrath, en av världens absolut främsta när det kommer till tidiga glastekniker. Dessutom verkar han vara en riktig mysgubbe.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?

– Det finns något underbart dekadent med att liksom slösdricka champagne på fest. I coupeglas såklart. Ingen kan bli på dåligt humör av det.

Vilken dryck måste finnas i logen innan ett gig?

– Whisky. Gärna Johnnie Walker Red Label eller Grant’s. Annars har vi en missnöjd trummis. Och öl givetvis. Ingen spelning utan öl.

Höga temperaturer i glashyttan. Foto: Alamy.

Finns det något utpräglat glasblåsarvin?

– Oj, jag vet faktiskt inte! Men nära till hands vore ju att välja ett venetianskt vin, och kanske allra helst från Murano. I Sverige finns traditionen hyttsill, men det dricker du nog öl och nubbe till. Det är ju extremt varmt i en hytta, så en kall öl kan man längta efter.

Och den stora frågan, är du kinkig när det kommer till vinglas?

– Inte på så sätt att jag vägrar dricka om glaset inte har den exakta volym som aromen kräver. Men det måste vara vackert att se på, skönt att hålla i och tunt att sätta läpparna mot. Och helst munblåst givetvis.

Bästa dryckesupplevelsen du varit med om?

– Min moster och jag hamnade på en hål i väggen-krog på en bakgata i Florens, med lufttorkade skinkor i taket, kakel överallt och långa träbord. Ingen meny, utan maten bara serverades. Vi stängde stället med gubbarna som jobbade där och sent på natten kom limoncellon fram, i iskalla flaskor och glas. Så jäkla gott.

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.