”Stoppa pressarna verkar i en oerhörd gråzon”

SvD-teamet bakom nya podden: Producenten Julia Wiraeus, reportern Marcus Lundblad-Joons och redaktören Adam Svanell.
SvD-teamet bakom nya podden: Producenten Julia Wiraeus, reportern Marcus Lundblad-Joons och redaktören Adam Svanell. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Han hävdar att det är hans största avslöjande någonsin – trots att det dementeras av hovet. ”Daniel Nyhlén och hans skvallersajt Stoppa pressarna verkar i en oerhörd gråzon – nu tar vi med lyssnarna in i den”, säger Marcus Lundblad-Joons om SvD:s nya podd, ”Kungen av kungaskvaller”.

Daniel Kederstedt
Publicerad

Plötsligt exploderar ryktena – kronprinsessan Victoria och prins Daniel ska skiljas. Bakom uppgifterna, som når allmänheten i februari 2022, står skvallersajten Stoppa pressarna. Grundaren Daniel Nyhlén är övertygad om att han har publicerat sitt största scoop någonsin. Hovet går ut med en mycket ovanlig dementi. Och någon skilsmässa blir det inte.

Men Daniel Nyhlén, i centrum för SvD-podden “Kungen av kungaskvaller”, står än i dag fast vid uppgifterna som fick spridning även i etablerade medier:

– Hade det här inte varit sant så hade det aldrig kommit en dementi, säger han.

I podden, som ingår i det dokumentära SvD-formatet Blenda, utgör ryktena om kungahuset själva fonden till berättelsen om Daniel Nyhlén och hans fiendeskap mot de etablerade mediehusen. Det handlar om hur skvallersajten rundar det medieetiska systemet, anklagas för att ”skada människor” och hur publicisten själv tycker att han har ”släppt lös kändisjournalistikens fulla potential”.

– Daniel Nyhléns sajt är en minst sagt udda fågel bland svenska medier, med en helt egen syn på etik och journalistiska principer. Vi ville porträttera Stoppa pressarna som fenomen och samtidigt berätta om spelet bakom ryktet om den påstådda skilsmässan, säger Adam Svanell, redaktör och värd för Blenda.

I ”Kungen av kungaskvaller” får vi höra hur Daniel Nyhlén bland annat bemöter den kritik som riktas mot sajten.

– Vi skriver ju om hundratals kändisar varje år. Det finns en liten, liten, liten skara av snarstuckna små individer med uppblåsta egon som inte tål det. Jag vet inte vad det är i deras psyke som gör att man som känd offentlig person inte kan leva med lite artiklar, säger Daniel Nyhlén.

Reporter i programmet är den mångåriga SvD-medarbetaren Marcus Lundblad-Joons. För honom är det här en historia om vad som kan hända när en av de äldsta företeelserna vi har – monarkin – tvingas handskas med den snabbhet som ett rykte kan få i det nya medielandskapet.

– Det intressanta här är att det antagligen var fler som först kom att höra om ryktet efter kungahusets dementi eftersom det var då som de etablerade medierna publicerade något. Det ger upphov till frågan om hovet kommer dementera varenda negativt rykte som får spridning på nätet framöver, säger Marcus Lundblad-Joons.

Julia Wiraeus är producent och uppmanar alla att själva ta del av historien. 

– ”Kungen av kungaskvaller” är en berättelse om vår samtid, monarkin och medier i förändring. Men framförallt är den en berörande podd som kittlar.

Svenska Dagbladet har under senare år satt ett rejält avtryck på den svenska poddmarknaden. Dokumentärformatet Blenda, som har rönt stor framgång, har släppts i sju avsnitt, däribland ”It-ikonen och pyramidpengarna”, ”Jakten på Tiktoks mest mystiska konto” och ”Barnidolen och skandalerna”.

”Kungen av kungaskvaller”, släpps tisdagen den 22 augusti för SvD:s prenumeranter.

Blenda

Allt om Blenda

Lyssna vidare. Här hittar du fler avsnitt och kan läsa mer.

Gå till poddsidan