”Precis som i Kiev för tio år sedan”

Protester i närheten av parlamentet i Georgiens huvudstad Tbilisi, den 9 mars.
Protester i närheten av parlamentet i Georgiens huvudstad Tbilisi, den 9 mars. Foto: Zurab Tsertsvadze/AP

PODD | Mer än 80 procent av befolkningen vill tillhöra EU. Men trots det rör sig regeringen mot Ryssland. Den senaste tidens protester i Georgien visar på ett vägval för landet: EU eller Ryssland?

SvD
Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
Hur starkt är Putins grepp om Georgien?

Sedan kriget mot Ryssland 2008, då Georgien förlorade kontrollen över 20 procent av sitt territorium, har större delen av befolkningen önskat att närma sig EU. Landet har ansökt om EU-medlemskap och att röra sig mot EU är till och med inskrivet i konstitutionen.

Ändå la den sittande regeringen fram ett lagförslag som möttes av massiva protester och som kritiker menade snarare var ett sätt att ta landet närmare Ryssland och ett styre som liknade det i Kreml.

Lagförslaget om att tvinga medier och organisationer som får stöd från utlandet att registreras som utländska agenter drogs tillbaka efter protesterna. Men frågan var Georgien är på väg blev återigen aktuell.

På en kvart får du veta var landet står i vägvalet mellan EU och Ryssland och vilken sida som är mest trolig att segra. Med Jesper Sundén, utrikesreporter på SvD.

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons