Rövardottern är tillbaka!

Du kanske känner igen henne från SVT:s julkalender. Kerstin Linden har gjort flera skådespelarjobb och nu gör hon rollen som Ronja Rövardotter.
Du kanske känner igen henne från SVT:s julkalender. Kerstin Linden har gjort flera skådespelarjobb och nu gör hon rollen som Ronja Rövardotter. Foto: Emma-Sofia Olsson

Astrid Lindgrens bok om den modiga rövardottern har blivit en älskad klassiker. Följ med SvD Junior bakom kulisserna på nyinspelningen av Ronja Rövardotter.

Tina Harr
Publicerad

”Quiet on the set.” ”Och action!” Ljudet av en filmklappa som slås igen hörs och därefter blir det snabbt tyst i rummet.

Belysningen i Mattisborgen är dämpad, röken ligger tung och den öppna elden knastrar i bakgrunden. Värmen är tryckande.

Eller, vi befinner oss faktiskt inte alls i Mattisborgen även om man kan tro det, utan i en uppbyggd kuliss. Närmare bestämt i en beachvolley-hall söder om Stockholm. Borgen är inredd med tidsenligt snidade sänggavlar och djurhudar, och i taket hänger mäktiga takkronor.

Det är mycket väntan när man spelar in en serie. Kerstin passar på att snacka med de andra skådisarna. Här testar hon Lancelot Ncubes (spelar rövaren Tjegge) armborst. Foto: Emma-Sofia Olsson

När tagningen är klar stiger sorlet i lokalen. Snart är det dags att spela in samma scen igen, men den här gången med andra kameravinklar.

– Det här är det värsta, säger Kerstin Linden skämtsamt och blinkar när en sminkös duttar underlagskräm under ögonen.

Kerstin är den som till slut – av 4 000 personer – fick huvudrollen som Ronja Rövardotter i det som ska bli en tv-serie med premiär i vinter.

– Jag blev lite chockad såklart. Men det var också väldigt roligt, säger hon.

Kerstin berättar att en vanlig inspelningsdag börjar med att hennes så kallade guvernant Hanna hämtar upp henne 7.30 på morgonen och skjutsar henne till inspelningsplatsen.

– Sedan får jag en peruk, byter om till de här kläderna och blir sminkad. Då brukar de skita ner mina fingrar och måla dit lite fräknar.

Snickare och målare har ägnat ungefär tre månader att bygga Mattisborgen, som är gjord i trä. Sedan har de målat väggarna för att det ska se så verklighetstroget ut som möjligt. Foto: Emma-Sofia Olsson

Det här är inspelningsdag 79 av 171. Än så länge har teamet spelat in bland annat i Åre, Bergslagen och Bohus fästning norr om Göteborg. Och Kerstin har fått pröva på en rad nya saker. Som att åka skidor och lära sig att rida.

– Jag hade knappt suttit på en häst förut. Jag visste bara att man skulle göra något med tyglarna. En gång ramlade jag av när jag skulle galoppera. Men det gick bra!

Den roligaste scenen än så länge är när Ronja ska simma i en sjö, tycker Kerstin.

– Egentligen är det en vattentank där de har lagt massa pinnar för att det ska se verkligt ut.

Sminkdags. Kerstin har vant sig med att någon duttar underlagskräm och sminkar dit fräknar lite då och då. Foto: Emma-Sofia Olsson

Och vid det här laget har Kerstin vant sig vid att ha någon som rättar till hennes kläder, en annan som bättrar på sminket och en tredje som ger instruktioner hur hon ska agera i nästa tagning.

– Det kan vara att jag står mitt i ett samtal och någon plötsligt står och rycker i kläderna och fluffar upp håret, men jag märker knappt av det längre.

Att Kerstin kanske blir igenkänd som Ronja Rövardotter resten av sitt liv tar hon med ro.

– Det finns så mycket mer att kolla på nuförtiden än när den gamla Ronja-filmen spelades in. Och om det blir så att jag förknippas med den här rollen tror jag ändå inte att jag kommer ångra mig.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons