Kommentar

Axel Andén:Dålig stämning – då backar kulturkrigarna

Axel Andén
Demonstranter tänder eld på ett foto av Rasmus Paludan under en protest utanför det svenska konsulatet i Istanbul, Turkiet.
Demonstranter tänder eld på ett foto av Rasmus Paludan under en protest utanför det svenska konsulatet i Istanbul, Turkiet. Foto: Francisco Seco/AP

Chang Frick och Rasmus Paludan försöker backa från den brända koranen – men elden har redan tagit fart. Kulturkrigets provokatörer tycks överraskade av att deras handlingar får konsekvenser i den verkliga världen.

Axel Andén
Publicerad
Annons

Det låter som en överdriven scen ur tv-serien ”Bron”. Den svenska alternativhögerprofilen Chang Frick bjuder in den danska provokatören Rasmus Paludan för att bränna koranen utanför den turkiska ambassaden. Det leder till en utrikespolitisk kris, inrikespolitisk splittring och säkerhetspolitiska hot mot Sverige på både kort och lång sikt. Protester mot Sverige har hållits i flera muslimska länder, sunnimuslimernas lärosäte al-Azhar manar till global bojkott och Turkiet drar tillbaka sitt stöd för Sveriges anslutning till försvarsalliansen Nato.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons