RecensionNya romaner

Sju tomma husPå jakt efter tillvarons nödutgångar

Samanta Schweblin är född 1978 i Buenos Aires, Argentina, men bor sedan tio år tillbaka i Berlin. På svenska finns sedan tidigare hennes romaner ”Räddningsavstånd” och ”Kentukis”.
Samanta Schweblin är född 1978 i Buenos Aires, Argentina, men bor sedan tio år tillbaka i Berlin. På svenska finns sedan tidigare hennes romaner ”Räddningsavstånd” och ”Kentukis”. Foto: Alejandra Lopez

Rädslan är ett fängelse – men det betyder inte att rädslan nödvändigtvis är obefogad. Kristoffer Leandoer läser en novellsamling där det samtida Buenos Aires framstår i kuslig gestalt.

Kristoffer Leandoer
Publicerad
Annons

Tänk om det inte finns någon väg ut härifrån? ”Kentukis”, Samantha Schweblins förra bok på svenska, slutar med att den frågan ställs i akut förtvivlan, men den kunde lika gärna ställas av i stort sett vem som helt i den nya novellsamlingen ”Sju tomma hus”: novellernas huvudpersoner är alla sysselsatta med att leta efter tillvarons nödutgång. Här hajar den vaksamme läsaren till, det är något som inte stämmer i bildspråket – varför måste det prompt letas efter en utgång ifall nu husen nu sägs stå tomma?

Ja, varför? Det är något som inte stämmer. Hur kan man vara instängd i ett tomt hus? En tänkbar förklaring är att man är ett spöke. En annan förklaring är att man lider av vanföreställningar, en tredje att man rent ut sagt ljuger, en fjärde att det är författaren som ljuger. Genom sin vaksamhet har läsaren redan upptäckt en hörnsten i Schweblins prosa: opålitligheten, den betydelsemässiga glidningen. För vilken av dessa förklaringar är det som stämmer? Jag skulle säga: alla.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons