Migrationsverket: "Beslut om turkiska asylsökande i höst"

I kölvattnet av utrensningarna i Turkiet flyr nu många landet. Migrationsverket har hittills frusit alla turkiska asylärenden så att ingen kan skickas tillbaka. Men beslut om de ska räknas som skyddsbehövande kommer troligen inte förrän i höst. Flera journalister har redan kommit till Sverige.

– Det finns inga tecken på att förföljelserna av fria medier ska sluta så jag tror att det kan bli en akut situation om några veckor, säger Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN.

Ninna Bengtsson
Publicerad
Annons

Erdogans grepp om Turkiet hårdnar. Efter de senaste veckornas oroligheter med massutrensningar, avskedanden av lärare, poliser och domare, och uppgifter om tortyr av fängslade oppositionella, tyder nu mycket på att allt fler flyr landet. Det gör att flyktingströmmen kan bli stor även till Sverige.

SvD kunde tidigare i veckan berätta om en journalist som flytt Turkiet och nu sökt asyl i Sverige. Han hade samma dag träffat ytterligare tre landsmän i samma situation. Men hur många som hittills sökt asyl här är oklart. Migrationsverket har beslutat att tillfälligt frysa alla ärenden men beskedet om uppehållstillstånd kan komma att ta tid.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons