Akut läge för Demokraterna – trots Trumps sammanbrott

Farsen Donald Trump har skapat ett framgångsrus hos Clinton och hennes anhängare – men Demokraterna har all anledning att i stället ägna sig åt självrannsakan, skriver historieprofessor Lars Trägårdh i en debattartikel.

Publicerad
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Foto: Andrew Harnik/AP
Annons

Donald Trump har lyckats skänka ny mening till Marx klassiska kommentar rörande den första store populisten, Louis Bonaparte, senare Napoleon III: att historier upprepar sig, först som grandios tragedi, sedan som pinsam fars. I Marx tappning handlade det om rörelsen från den förste, store Napoleon till hans patetiska brorson, men i Trumps fall har förloppet snabbats på och rört en och samma person.

Om Anne Applebaum tidigare i år kunde måla fram Trump som en nyckelfigur i en världshistorisk tragedi, ”the end of the Western world as we know it” som hon skrev, framstår Trump i dag, några veckor före det amerikanska presidentvalet den 8 november, alltmer som en självparodi. Bokstavligen: elaka kommentatorer pekar på att han nu tycks imitera Alec Balwins satiriska imitation av honom i Saturday Night Live i sitt alltmer självdestruktiva och paranoida debatterande och twittrande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons