Årets alla dagar har sin egen hjälte

MOD Amerikanen Wesley Autrey räddade en man från en säker död, Gandhi använde icke-våld för att ändra en politisk ordning. Båda ingår i en ny kalender över personer som i likhet med Raoul Wallenberg visat civilkurage. Med start på fredag presenterar SvD hundra av dessa 365 hjältar.

Kaj Schueler
Publicerad
Annons

En oansenlig notis i New York Times fångade den unge Harvardstudenten Brian Palmers uppmärksamhet. Texten berättade om en person som blivit mördad av en markägare i Brasilien för att han kämpat för ursprungsbefolkningens rättigheter i Amazonas. Han skrev ner namnet – som han i dag inte minns – och satte upp det på väggen i sitt studentrum. Så småningom blev det fler och fler lappar med namn på människor som gjort något extraordinärt för andra människor.

Det imponerade på Palmer. Var det inte detta som livet var till för, frågade han sig. Idén om den altruistiska människan inspirerade även de fortsatta studierna i socialantropologi och religionsvetenskap. Färdigutbildad började han undervisa studenter i civilkurage, först på Harvard och sedan 2004 vid Uppsala universitet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons