Parabener ökar trots varningar

Trots larmrapporter ökar antalet vardagsprodukter som innehåller parabener i Sverige. Sedan mitten på 1990- talet har det skett en ökning med 180 procent, enligt ny statistik från Kemikalieinspektionen. Naturskyddsföreningen kräver nu att kemikalierna förbjuds på grund av deras skadliga effekter.

Publicerad
Annons

De finns i våra hus, bilar och sommarstugor. Parabener är en grupp kemikalier som används som konserveringsmedel. Ämnena förekommer ofta i kosmetika och skönhetsprodukter, som till exempel smink, tandkrämer, solkrämer och rakgel. De används också i livsmedel och andra kemiska produkter, till exempel rengörings- och diskmedel.

Kemikalieinspektionen för regelbunden statistik över omsättningen av parabener i kemiska produkter, det vill säga hur många produkter med parabener som varje år tillverkas och importeras till Sverige. Och siffrorna talar sitt tydliga språk. I mitten av 1990-talet fanns det 120 registrerade produkter, att jämföra med för två år sedan då det fanns 336 stycken. Förutom rengörings- och diskmedel ingår även djurprodukter och råvaror till hygienprodukter i statistiken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons