Recension

Star TrekÖverdådig fest för alla sinnen

Starstruck. Liksom X-men origins går tillbaka till wolverines tillblivelse får vi i den elfte Star Trek filmen följa Kirk, Spock och resten av besättningen på Enterprise tillbaka till när allt började. Karin Svensson kommer ut ur garderoben som nöjd trekkie.

Publicerad
Annons

I en Saturday Night Live-sketch från 1986 håller William Shatner hov på ett Star Trek-konvent. Shatner, som spelade Kapten James T Kirk i originalserien från 60-talet, möter en samling insnöade fans – ”trekkies”. Efter att ha överösts med kalenderbitarfrågor (”vad var koden till ditt kassaskåp i avsnitt 25?”) tappar han tålamodet och exploderar i en både ömsint och uppgiven tirad: ”Skaffa ett liv! Flytta ut ur era föräldrars källare!”

Men trots att Star Trek i decennier har förknippats med finniga datanördar i hemsydda spandexuniformer fortsätter film- och tv-bolaget Paramount att pumpa in pengar i nya produktioner. Efter sex tv-serier med sammanlagt 726 avsnitt och tio långfilmer börjar man om från början och satsar större än någonsin med mastodontfilmen Star Trek.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons