Sista striden är här

Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg kan stå ut med att avsluta sin epok med tre EM-förluster – bara spelet är bra. SvD:s sportchef Sune Sylvén mötte två förbundskaptener fyllda med självförtroende inför äventyret i Portugal.

Publicerad
Förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg avslutar snart en epok. Efter EM tar Tommy farväl av A-landslaget.

Förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg avslutar snart en epok. Efter EM tar Tommy farväl av A-landslaget.

Annons

Intervjun äger rum i Svenska fotbollförbundets styrelserum. Det var här den klassiske presschefen Sten ”Stabben” Ahlner bjöd journalisterna på de läckraste av räkmackor, på den tid förbundskaptenerna hette Orvar Bergmark eller Åby Ericsson eller Laban Arneson.
Miljön är bedövande. Runt det bastanta fyrkantiga bordet står fyllda glasmontrar av pokaler, vaser, fat och annat som den mer än 100-åriga svenska fotbollen fått under resans gång. Pjäserna är smakfullt arrangerade - de fulaste presenterna lär finnas i Råsundas källare - och i ett skåp i en särskild ram för sig glänser Svenska Dagbladets Bragdguld från 1994.
Men nu är det försommaren 2004 och nu serveras kaffe, läsk och tre sorters småkakor. Vi häller upp en pappmugg kaffe inför pratstunden med förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck.

För Söderberg är det sista veckorna på jobbet. Efter EM avgår han som förbundskapten för A-landslaget för att ta över U-landslaget. Han verkar inte särskilt tagen:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons