ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krönika

Andreas Cervenka:

Försökskaniner i ett monetärt experiment

Andreas Cervenka

Bli lite fattigare, för att sen kanske bli lite rikare. Så lyder den strategi som världens största ekonomier verkar ha fastnat för. Risken är att det kommer att visa sig vara lika dumt som det låter.

Andreas Cervenka
Publicerad

Hur mycket här i världen finns i obegränsad mängd? Kockprogram på tv, sandkorn, kufiga youtubeklipp. Alla visserligen ymnigt förekommande företeelser, men obegränsade? Knappast. Universum är jättestort, för att prata dagisspråk, men till och med det kanske har ett slut enligt vissa astronomer. Vid närmare eftertanke finns det egentligen bara en enda sak som vi med säkerhet vet kan skapas i oändliga kvantiteter: pengar. I alla fall om man ska tro världens centralbankschefer, de mäktigaste portföljbärare som planeten någonsin har skådat.

I andra sammanhang skulle någon som på fullt allvar säger sig kunna lösa ett problem genom att ur tomma intet trolla fram något i obegränsad mängd få en medkännande arm om ryggen och ett recept på medelsvag psykofarmaka. När Federal Reserves Ben Bernanke och ECB:s Mario Draghi gjorde precis detta gick börsmäklarna ned på knä i beundran.

Laddar…