Analys

Carolina Neurath:Branschens guldår verkar vara över

Carolina Neurath

En förändring av 3:12-reglerna skulle direkt sänka flera topprevisorers årliga mångmiljonersättningar. Deras skatteplanering upprörde SvD Näringslivs läsare redan för två och ett halvt år sedan.

Publicerad
Carolina Neurath.

Carolina Neurath.

Annons

”Hjälp dig själv, innan du hjälper någon annan”. Ungefär så brukar det heta när flygvärdinnor instruerar passagerarna om hur de ska använda gasmasken vid en nödlandning. Samma princip verkar länge ha gällt på Sveriges största revisionsfirmor. Som skickliga skatterådgivare har man sett till att sätta sig själv i första rummet och utnyttja kryphål i lagen – för att sedan hjälpa sina kunder med liknande skatteminimering.

De fyra stora byråerna, KPMG, Ernst & Young, Deloitte och PWC, som säljer både revision och skatterådgivning, har sett till att undgå skatt genom sin säregna ägarstruktur. Det här lyfte SvD Näringsliv fram i en granskningsserie hösten 2010. Då kunde vi visa hur revisorer lyckas undkomma stora summor skatt genom att utnyttja skatteregler för fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons