1968 tillbaka i Cannes

Till och med den magnifika filmfestivalen i Cannes har haft sina problem. Värst gick det nog till för 40 år sedan, då den glada filmfesten krockade rejält med ett pågående student­uppror. Och det ska firas, har man bestämt sig för i årets upplaga av festivalen, som inleds i dag, onsdag.

Publicerad
RAOL FORNEZZA/AP
Foto: RAOL FORNEZZA/AP
Annons

1968, den 10 maj, öppnar Cannesfestivalens 21:a upplaga. Det görs festligt och flärdfullt. Samma dag i Paris barrikaderar sig drygt 30 000 demonstrerande studenter i Quartier Latin. Över 1 000 personer arresteras och 500 skadas i kravallerna. Dagen efter utlyses generalstrejk i solidaritet med studenterna.

I Cannes hoppas man på att kunna fortsätta sin glada filmfest, det fula Paristumultet oaktat. Invigningsfilmen är en restaurerad version av Borta med vinden. Verkligen ingen dålig film, men i en tid då de Gaulles konservativa krafter alltmer vill kontrollera kulturpolitiken retar sig en del på det ”säkra” valet. Man minns ­också det ojusta avskedandet av legendariske Cinémathèque Française-ledaren Henri Langlois, dikterat av kulturminister Andre Malraux, i februari samma år.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons