Skadliga azofärger i räkorna

Så kallade azofärger, syntetiskt framställda livsmedelstillsatser som kan ge upphov till hyperaktivitet och allergier, används fortfarande för att göra räkor mer aptitliga för ögat. När de köps av grossister på fiskauktionerna är de märkta, men i fiskaffären får kunden inget veta.

Thomas Berglund
Publicerad
Annons

Användningen av så kallade azofärger är inte tillåten för att på konstgjord väg göra räkor aptitligt röda. Åtminstone gäller det räkfiskare som följer de regler som Sveriges fiskares riksförbund, Yrkesfiskarna, har satt upp. Däremot finns det sedan 1999, då EU:s regler ersatte den svenska lagstiftningen, inget förbud mot azofärgerna som bland annat också förekommer i godis.

Räkor är gråa från början, men blir röda då de kokas. Men under vissa tider på året då räkorna fiskas på grunda och syrefattiga vatten får de ibland inte den röda färgen som fiskarna och handlarna tror att konsumenten vill ha. Detta kan dock lätt ordnas genom att man, vid kokningen ombord på fiskebåten, tillsätter en nypa omdebatterad azofärg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons